Naslovna » Izlasci » Izložbe » Umetnost XVIII veka u Galeriji SANU
Hristofor Žefarović – Sv. Dimitrije, oko 1740.
Hristofor Žefarović – Sv. Dimitrije, oko 1740. (detalj)

Umetnost XVIII veka u Galeriji SANU

Od 17. jula (20.00) do 11. septembra u Galeriji SANU biće otvorena izložba Umetnost XVIII veka u kolekciji Galerije Matice srpske.

Želja je da se u Beogradu pokaže bogata kolekcija Galerije Matice srpske, koja ilustruje proces napuštanja vizantijske tradicije i opredeljenje srpskog slikarstva za šire kulturološke ideje doba prosvetiteljstva.

Kroz odabir više od 100 reprezentativnih dela autorke dr Branke Kulić – ikone, religiozne kompozicije i portrete – prikazana je likovna poetika tradicionalnog zografskog, ranobaroknog, reprezentativnog visokog i kasnobaroknog srpskog slikarstva XVIII veka.

Transformacija umetnosti je išla veoma brzo, raskid sa vizantijskom tradicijom je bio potpun, umetnost je uspostavila novu estetiku i novu tehniku. Barokno doba, kao istorijsko-stilska kategorija sa osobenostima pravoslavnog kulturnog modela, donelo je umetnost specifičnog izraza koja sredstvima direktne vizuelne komunikacije, likovnom poetikom i retorikom slikarstvo i grafiku fokusira kao najpopularniju umetnost.

Deo izložbenog prostora posvećen je predstavljanju rezultata naučnih ispitivanja materijala i tehnika izrade dve najstarije izložene ikone (Blagovesti iz XVI veka i Usekovanije deset kritskih mučenika sa kraja XVII veka), koja su sproveli srpski stručnjaci.

Izložba je upotpunjena tekstualnim legendama, konzervatorskim posterima, pričama o slikama i biografijama umetnika koje su dostupne u štampanoj formi i putem „QR“ kodova, a posetioci će biti u prilici da pogledaju i emisije o umetnosti XVIII veka iz kolekcije Galerije Matice srpske u produkciji RTV Vojvodine (Čuvari sećanja – Barokne mene slike sveta, 2011) i RTS (Srpska umetnost XVIII veka, 2012). Pored svakodnevnih kustoskih tumačenja izložbe (u 18.00 i 20.00) priređen je prateći program: stručna tumačenja izložbe, predavanja, konzervatorske priče, promocija kataloga i dr.

Na otvaranju izložbe govoriće: akademik Dimitrije Stefanović, generalni sekretar SANU, mr Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske, Slaviša Grujić, potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu, Bratislav Petković, ministar kulture u Vladi Republike Srbije i akademik Dinko Davidov, istoričar umetnosti, koji će izložbu svečano otvoriti.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministartsvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vlade AP Vojvodine.

Radno vreme Galerije SANU (Knez Mihailova 35) je svakoga dana od 11.00 do 22.00. (danubeogradu.rs)

loading...