Naslovna » Izlasci » 2. Druženje sa fićom
Druženje sa fićom
Druženje sa fićom (foto: mij.rs)

2. Druženje sa fićom

Muzej istorije Jugoslavije u saradnji sa Udruženjem istoričara automobilizma i Udruženjem ljubitelja Fića iz Kragujevca organizuje drugo po redu Druženje sa fićom u subotu 24. avgusta od 11.00.

Posetioci će imati priliku da vide revijalnu izložbu automobila Zastava 600, 750 i 850 na platou ispred muzeja, koji za ovu priliku stižu iz gradova širom Srbije, da biraju najsimpatičnijeg fiću, čuju zanimljiva predavanja o fići i automobilskoj industriji u Jugoslaviji i da isprate ili učestvuju u revijalnoj vožnji ulicama Beograda. Nova serija suvenira inspirisana fićom biće predstavljena u suvenirnici Muzeja.

Zbog velikog interesovanja koje je Druženje sa fićom izazvalo prethodne godine organizatori su odlučili da manifestaciju nastave sa ciljem da se očuva sećanje na industrijsko i kulturno nasleđe regiona.

Ulaz na predavanje (12.00) u okviru manifestacije 2. Druženje sa fićom je besplatan. Revija počinje u 14.00. (danubeogradu.rs)

FIĆA – Prevozno sredstvo s točkovima, velikodušnije „automobil“. Iako predviđen za prevoz omanjih putnika na kratkim relacijama, fićom su čitave familije (sa koferima, strinama i loncem punjenih paprika za usput) putovale u posetu rođacima na drugi kraj zemlje. Kupovina fiće je šezdesetih godina bio događaj ravan rođenju ili smrtnom slučaju u porodici. Inicijacija novog fiće vršila se tako što bi vlasnik ukrcao neverovatnu količinu oduševljene susedske dece i provozao ih po kraju…“ Dejan Novačić, Leksikon YU mitologije.