Naslovna » Izlasci » Izložbe » Čarli Stiven: Model & Metafora
Čarli Stiven - Visoko tlo (detalj)
ÄŒarli Stiven - Visoko tlo (detalj)

Čarli Stiven: Model & Metafora

U Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27) do 15. avgusta otvorena je izložba Čarlija Stivena Model & Metafora.

Umetnik iz Edinburga, Čarli Stiven, predstavio se beogradskoj publici izložbom objekata i crteža Osećanja i istorije, takođe u Grafičkom kolektivu, 2006. godine. Ove godine u okviru projekta Model & Metafora Stiven će prezentovati instalacije iz ciklusa E-state i Visoko tlo, nastavljajući u sofisticiranom tonu da niveliše svoj angažovani stav u kontekstu društvenih i političkih previranja i socijalne nesigurnosti.

E-state predstavlja odgovor na sadašnje neizvesnosti koje prate ekonomsku klimu širom Evrope. Zasnovan je na arhitektonskom modelu baziranom na generičkom industrijskom posedu uobičajnom na periferiji bilo kog grada. E-state je i igra reči, state-država, estate-posed, elektronski posed.

Geneza Visoko tlo razmatra fizičku i moralnu beskompromisnost unutar društva i pojedinaca kao i konflikte koji iz toga nastaju. Kao njihovu metaforu u svojim radovima koristi maketu osmatračnice, simbola kontrole i superiornosti. Ove modele postavlja naopačke dovodeći u pitanje poziciju autoriteta i pravičnosti i podrivajući opažajne ideje o snazi i korektnosti. (danubeogradu.rs)