Naslovna » Izlasci » Sport » Četvrti međunarodni festival joge – Srbija 2013

Četvrti međunarodni festival joge – Srbija 2013

Četvrtu godinu zaredom Joga savez Srbije organizuje Međunarodni festival joge – Srbija 2013, koji će okupiti predstavnike različitih joga škola iz čitavog sveta.

Osim predstavnika joga centara iz 33 grada Srbije, učešće su najavili predstavnici Joga saveza Češke, Crne Gore, Bugarske, Austrije, Nemačke, Švajcarske, Italije, a očekuju se i predstavnici drugih evropskih zemalja Azije i Rusije.

Međunarodni festival joge – Srbija 2103 biće održan na Adi Ciganliji, na podijumu sa tribinama (ispred restorana Jezero), 31. avgusta i 1. septembra od 16.30. Za sve zainteresovane građane ulaz na festival joge je slobodan.Za dž

Posebna pažnja na festivalu joge biće pridata prezentaciji trenutno najpopularnijeg stila joge u svetu Art Joge Similiris, koju će predstaviti revijalni sastav Art joge Joga saveza Srbije.

Joga je disciplina samorazvoja stara hiljadama godina. Nastala u Indiji, u periodu susretanja dravidske i arijevske kulture. Vremensku i prostornu univerzalnost duguje vanvremenskoj poruci koju nosi da je u čoveku skriveno najveće blago, ali i ključ koji otvara tu škrinju neiscrpnih mogućnosti. Joga filozofija podstiče kreiranje zdravog životnog stila koji se ogleda u negovanju i oplemenjivanju svakodnevice. Joga preporučuje svakodnevnu negu telesnog zdravlja joga asanama (položajima), tehnikama disanja (pranajama), tehnikama koncentracije, tehnikama relaksacije, ali i negu emocionalne, intelektualne i socijalne dimenzije života.

I danas joga, kao disciplina samorazvoja, uspeva u značajnoj meri da sačuva svoju autentičnost, zahvaljujući Patanđalijevom trudu. Danas su joga tehnike važne u zdravstvenoj preventivi, kao i rehabilitaciji. Prisutne su u psihoterapeutskim metodama, kao vid relaksacionih vežbi, kao nezavisni terapeutski metod. Koriste se i kao sredstvo za postizanje vrhunskih rezultata u sportu i umetnosti. Značaj praktikovanja joge sve više se ogleda i u rezultatima koji se postižu u radu sa decom sa posebnim potrebama i osobama trećeg doba.

Joga podstiče fizičko zdravlje, normalizuje aktivnost fizioloških sistema, pomaže u uspostavljanju emocionalne ravnoteže, podstiče kreativno izražavanje, jača stvaranje oslonca u sebi, usmeravajući pojedinca ka otkrivanju unutrašnjih potencijala koji ga povezuju sa smislom.

U Srbiji joga praksa je obuhvaćena zakonskim propisima o sportu ali i u zakonskim aktima koji je opredeljuju kao pomoćnu zdravstvenu metodu. U drugim evropskim zemljama, osim ovih određenja, joga se prepoznaje kao svojevrstan kulturološki fenomen pa ministarstva kulture delove joga prakse prepoznaju kao svojevrsne programe kulturne animacije.

Veliku popularnost u ovom veku joga duguje poznatim sportistima i umetnicima koji uživaju blagodeti praktikovanja joge. Joga pomaže u postizanju vrhunskih rezultata sportista (Đoković, Lejkersi…, Crvena zvezda i Partizan). U proteklom periodu sertifikovane instruktorke Joga saveza Srbije učestvovale su u sportskim pripremama fudbalera Crvene zvezde i Partizana. U velikoj meri popularnosti joge u Americi doprinelo je javno izjašnjavanje o blagodatima praktikovanja joge od strane Madone i Stinga. (danubeogradu.rs)

loading...