Naslovna » BG špijun » Cinema City 2013, od 26. avgusta do 1. septembra

Cinema City 2013, od 26. avgusta do 1. septembra

Ovogodišnji Cinema City, međunarodni filmski festival, biće održan od 26. avgusta do 1. septembra u Novom Sadu.

Tokom šestog izdanja festivala, biće prikazano više od 130 filmskih ostvarenja svrstanih u jedanaest selekcija. Biće predstavljena najnovija ostvarenja domaće kinematografije, ali i izuzetni filmovi svetske filmske produkcije, kao i kvalitetni filmovi mladih autora čiji budžet ne prelazi 10.000 dolara.

Filmovi će biti prikazani na deset gradskih lokacija među kojima su Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Muzej Vojvodine, Galerija Matice srpske, Akademija umetnosti Novi Sad, bioskop Arena Cineplex, Arena 3D Open Air, Amstel Open Air, The End Café, SKC Fabrika.

Neke od novih lokacija predstavljaju jedinstven spoj institucija kulture od nacionalnog značaja i filma čime se posetiocima pruža prilika da u nesvakidašnjim prostorima uživaju u najraznovrsnijim filmskim ostvarenjima. Kuriozitet ovogodišnjeg festivala Cinema City jesu i dva open air prostora na kojima će biti prikazani neki od najpopularnijih 3D filmova ove godine.

Festival će premijerno otvoriti mađarski film Final Cut: Ladies and Gentelmen reditelja Giorgija Palfija, koji je bio prikazan na festivalu u Kanu ostvarivši sjajne kritike. Ovo izuzetno filmsko ostvarenje sastoji se od kadrova iz 450 svetskih filmskih klasika i predstavlja svojevrstan odgovor reditelja i kritiku mađarske vlasti zbog odustva finansijske i svake druge podrške umetničkim i filmskih stvaraocima.

Sva filmska ostvarenja podeljenja su u jedanaest selekcija. U okviru selekcije Nacionalna klasa biće prikazane najnovije produkcije domaće kinematografije. Filmske ekipe biće gosti ovogodišnjeg festivala.

Selekcija Exit Point je pregled najboljih filmova svetske filmske festivalske scene. Biće prikazani filmovi koji su bili zapaženi na festivalima kao što su Berlinski, Roterdamski, Sandens, Kanski, na festivalima u Torontu, Lokarnu i drugim prestižnim manifestacijama. Selektor ovih filmova je Dubravka Lakić, filmski kritičar i novinar lista Politika.

U okviru selekcije Hungry Days biće prikazani prvi i drugi filmovi mladih autora koji su postigli uspehe i bili primećeni na svetski značajnim filmskim festivalima. Zanimljivost u vezi s ovim filmovima jeste njihov ograničeni budžet koji kreativnim i talentovanim autorima nije predstavljao prepreku ka stvaranju kvalitetnog filma. Selektor ovih filmova je Stefan Ivančić.

Nova selekcija na festivalu jeste Fresh Danube Films koja je podržana od strane Evropske kulturne Fondacije iz Holandije, a u okviru koje će biti prikazani filmovi autora dunavskog regiona. Selekcija Up To 10.000 Bucks donosi filmove snimljene budžetom manjim od 10.000 dolara, koji nije predstavljao ograničenje u stvaranju kvalitetnih filmova.

Selekcija Film It Loud, predstavlja izbor Tonija Šarića, direktora festivala muzičko-dokumentarnog filma DORF iz Vinkova (Hrvatska). Selekcija je rezultat istoimenog projekta koji je sufinansirala Evropska unija. U okviru ove selekcije, publika će imati prilike da pogleda savremena ostvarenja hrvatske kinematografije.

Respect to… predstavlja selekciju posvećenu velikanima svetske filmske scene čija su ostvarenja bitno uticala na istoriju svetske i domaće kinematografije, a ove godine je posvećena izraelskom reditelju Eranu Riklisu, koji će ujedno biti i gost festivala.

Selekcija Planet Rock donosi neka od najboljih filmskih muzičkih ostvarenja, ali i filmove koji neguju drugačiji životni stil i vrednosti prikazujući savremenu umetnost u različitim formama.

Nova selecija festivala jeste Beldox@CinemaCity u okviru koje će biti predstavljeni neki od najzapaženijih ostvarenja prikazanih na beogradskom festivalu dugometražnog dokumentarnog filma Beldocs. U okviru Special Screenings selekcije biće prikazani filmovi koji se tematski i idejno izdvajaju od ostalih selekcija, dok CC Shorts predstavlja selekciju kratkometražnih nagrađivanih filmova u izboru selektora Petra Protića.

Ljubiteljima filma i mladim filmskim profesionalcima interesantan će biti Cinema City Campus koji predstavlja edukativnu filmsku platformu koja će ugostiti neke od najveštijih predavača i koja će omogućiti da se kreativne ideje pretoče u stvarnost.

Cena ulaznice je 150 dinara po projekciji, osim za projekcije 3D filmova (350 dinara). Besplatan ulaz biće omogućen u okviru lokacije Park Open Air i na Amstel žurkama. (danubeogradu.rs)