Naslovna » Izlasci » Dan mladih u Domu omladine

Dan mladih u Domu omladine

Prigodnim programom u Domu omladine Beograda 12. avgusta će biti obeležen Međunarodni dan mladih. Ovaj datum, praznik svih mladih na planeti, ustanovila je Generalna skupština UN 2000. godine, a u Srbiji se obeležava od 2007. godine, kada je formirano Ministarstvo omladine i sporta.

Program obeležavanja ovog praznika počinje već u sredu, 7. avgusta, kada u Domu omladine počinju aktivnosti 8. Svetskog samita medija za mlade. U saradnji sa Medijskim edukativnim centrom i organizacijom Balkan Plus Internacional, publici će biti predstavljena međunarodna smotra filmova mladih autora. Selekcija kratkih filmova, nastalih specijalno za ovu manifestaciju, prikazivaće se do 10. avgusta u Velikoj sali Doma omladine sa početkom u 21.00, a ulaz je slobodan.

Na Međunarodni dan mladih, 12. avgusta u 19.00, kao uvod u centralni program večeri, u Galeriji Doma omladine Beograda biće otvorena izložba slika „Amerika – srpski slikari Americi“. Organizatori izložbe su Ambasada SAD, Američki kutak i Dom omladine Beograda.

Izložba donosi 25 dela poznatih savremenih srpskih slikara, koji su kroz svoj umetnički izraz nastojali da predstave ovdašnje poimanje i viđenje američkog društva, kulture i umetnosti. Mladim posetiocima ova izložba biće posebno zanimljiva, budući da su za mnoge od njih američka kinematografija, strip, muzika, moda, vizuelna umetnost i drugi segmenti popularne kulture značajna inspiracija i predmet interesovanja. Autor izložbe je Miloš Mandić, vlasnik likovne kolonije „Kolut Mandić“, na kojoj su ovi radovi nastali. Beograd je jedan od deset gradova Srbije u kojima će izložba biti postavljena.

Glavni program obeležavanja ovog važnog datuma, koji povezuje omladince na svim kontinentima, biće besplatan koncert srednjoškolskih bendova. Dom omladine Beograda koncert realizuje u saradnji sa Malom školom rokenrola, a mladi muzičari će za sve svoje vršnjake, omladince Beograda i ostale naše sugrađane, nastupiti 12. avgusta od 20.00 na Platou Milana Mladenovića.

I koncerti „na zidiću“, koji su obeležili ovo leto u Beogradu, biće u znaku mladih bendova: u petak 9. avgusta ispred Doma omladine nastupiće sastav Blankfajl, a nedelju dana kasnije D Bajt.

Međunarodni dan mladih je zamišljen kao dan kada je pažnja usmerena na probleme mladih širom sveta i kada se ukazuje na promene koje mladi čine u životu svoje zajednice. Omladinske organizacije i aktivisti širom sveta obelažavaju ga kulturnim manifestacijama, sportskim takmičenjima, koncertima, radionicama i predavanjima. (danubeogradu.rs)