Naslovna » BG servis » Deset novih autobusa na ulicama Beograda

Deset novih autobusa na ulicama Beograda

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas sa saradnicima prisustvovao je promociji deset novih autobusa nabavljenih u sklopu realizacije projekta obnove voznog parka GSP „Beograd“, koji podrazumeva nabavku 200 autobusa poljskog preduzeća „Solaris“.

Ovi autobusi tipa „Urbino 18“ poljskog proizvođača „Solaris“ od danas saobraćaju na linijama 16, 17, 18, 23, 31, 88 i 95. Time je počela realizacija Ugovora za nabavku 200 niskopodnih zglobnih autobusa između GSP „Beograd“ i kompanije „Solaris“. Nabavka novih vozila se finansira kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj. Po isporuci svih dvesta zglobnih autobusa do kraja novembra ove godine vozni park GSP biće bitno podmlađen, odnosno prosečna starost autobuskog podsistema biće oko 6 godina.

–Zadovoljan sam što će građani Beograda dobiti nove klimatizovane autobuse, kojima se danas prevoze i ljudi u Evropi, ali i u zemljama gde su dnevne visoke temperature više od naših. Dobro je što je ovo preduzeće dovedeno do nivoa da i vrućine preko 40 stepeni nisu remetile rad. Zato čestitam svim zaposlenima koji su ovog leta odradili veliki posao. Sigurno će im biti lakše i ove zime i narednog leta jer će imati 200 novih solarisovih autobusa, klimatizovanih i opremljenih kamerama, koje će povećati bezbednost zaposlenih. Vozila su od najkvalitetnijih materijala što će sigorno omogućiti Beograđanima da imaju kvalitetniji prevoz. U ove četiri godine preko 400 novih autobusa će se pojaviti na ulicama Beograda što kod GSP-a što kod privatnika, plus novi tramvaji i trolejbusi. Približavamo se tome da sledećeg leta nemamo na ulicama nijedan autobus bez klime. Projekat sa Ikarbusom i FAP-om koordinira predsednik Skupštine garda Aleksandar Antić. Verujem da ćemo i taj projekat realizovati sa republikom, koji će omogućiti i rad domaće industrije, a u isto vreme zameniti deo starih autobusa. Razlika između ovih autobusa i Ikarbusovih od pre 12 godina Beograđani će lako primetiti – istakao je gradonačelnik Đilas.

Po njegovim rečima poslednjih mesec dana povećana je i prodaja karata što će omogućiti bolji rad GSP-a.

– Ako se trend nastavi omogućiće nam da se ostvari plan glavnog gradskog prevoznika koji je inače vrlo ambiciozan i da preduzeće vrati dugovanja, da bude stabilno u godinama koje su ipred nas – najavio je gradonačelnik.

O novim autobusima
Nova vozila tipa „Solaris“ poseduju karakteristike najsavremenijih autobusa gradskog tipa – imaju dizel motore Euro 5 generacije, sa ugrađenom elektronskom kontrolom sistema za kočenje i sistemom za daljinsko praćenje vozila. Niskopodni su, klimatizovani, opremljeni najsavremenijim video nadzorom – devet kamera koje snimaju spoljni i unutrašnji prostor, sve detalje vožnje i desnu bočnu stranu za ulazak i izlazak putnika. Autobusi imaju i mehaničke rampe za ulazak invalida na drugim vratima.

Kapacitet vozila je 40 mesta za sedenje i 100 mesta za stajanje. Takođe, vodilo se računa o bezbednosti i komfornosti radnog mesta vozača, tako da vozila imaju zatvorenu kabinu sa kamerom i panik tasterom. Garantni rok vozila je dve godine, odnosno 200.000 pređenih kilometara.

To je svakako jedan od najznačajnijih projekata u okviru programa obnove voznog parka GSP koji je započet 2009. godine i koji realizuje grad Beograd. Poslednji od 200 autobusa u našem gradu očekuje se do decembra 2013. godine. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.