Naslovna » BG servis » Gradonačelnik Đilas obišao gradilište mosta Zemun – Borča

Gradonačelnik Đilas obišao gradilište mosta Zemun – Borča

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, gradski menadžer Aleksandar Bijelić i gradski arhitekta Dejan Vasović obišli su gradilište mosta Zemun – Borča i glavnu trasu pristupnih saobraćajnica od mosta do Zrenjaninskog puta.

Mostovska konstrukcija napreduje na svim sekcijama, dok su pristupi sa borčanske strane uveliko prešli Zrenjaninski put ka Ovči. Od projektovanih 166, do sada je u glavni raspon mosta ugrađeno 60 armirano-betonskih segmenata i izgrađeno 120 od 362 metra glavnog raspona. Radovima je trenutno obuhvaćeno i prvih 10 kilometara saobraćajnice.

– Očekujem asfaltiranje šest kilometara saobraćajnica, koje rade domaći izvođači do kraja ove godine, a u toku sledeće gotovu petlju. Već se radi nastavak od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta kao deo obilaznice oko Beograda. Danas ćemo u toku dana poslati predlog aneksa kineskoj strani za neke stvari koje su se u međuvremenu pojavile. Dobili smo nezvanične najave preko nadzora i od kineskih izvođača da bi oni želeli da se produži rok za završetak mosta do maja 2015, što za nas apsolutno nije prihvatljivo. Ovaj most mora da bude gotov do kraja 2014. godine, kako je to ugovorima i predviđeno jer su Beograd i Republika Srbija ispunili sve svoje obaveze. Ovaj projekat je vredan 260 miliona dolara i očekujem da oni kojima smo ukazali poverenje da dobiju posao direktnim dogovorom dve države, a koji danas dobijaju nove poslove po Srbiji, pokažu visok stepen odgovornosti i učine da sve ovo bude gotovo na vreme. Postoje tehnički kapaciteti, a kako će oni to završiti, to je njihova stvar. Ja u to neću da ulazim, ali to mora da bude gotovo na vreme – istakao je gradonačelnik Dragan Đilas.

On je naglasio da se uskoro očekuje dobijanje dozvole za početak radova sa zemunske strane.

– Počinje izgradnja onog dela pristupne saobraćajnice do lakat krivine i daljeg povezivanja auto-putem i obilaznicom oko Beograda. Sve je to izgradnja jednog poluprstena oko Beograda koji bi već krajem sledeće godine trebalo da omogući potpuno izmeštanje kamionskog saobraćaja iz centra grada i potpuno rasterećenje Pančevačkog mosta i ostalih saobraćajnica u gradu. Krajem sledeće godine prvi automobili moraju da pređu preko ovog mosta. Nijedan projekat u gradu za ovih pet godina nije kasnio nijedan dan i nema razloga da se kasni ni na ovom projektu. Postoje građevinski načini, naravno o trošku onih koji kasne, da se radovi ubrzaju i da se završi na vreme. Ugovor neće biti raskinut, ali su tačno određeni penali za kašnjenje – kategoričan je gradonačelnik Đilas. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.