Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Pjer Križanić: hroničar jednog vremena“
Pjer i Liza Križanić
Pjer i Liza Križanić

Izložba „Pjer Križanić: hroničar jednog vremena“

Svečano otvaranje izložbe Pjer Križanić: hroničar jednog vremena biće održano u petak, 30. avgusta (19.00) u Galeriji Doma omladine Beograda, a izložba će biti otvorena do 15. septembra.

Posle dobrog prijema kod novosadske i čačanske publike i Beograđani će moći da vide čuvene radove Pjera Križanića, najpoznatijeg karikaturiste sa ovih prostora.

Njegove politički provokativne, umetnički ubedljive, psihološki precizne karikature obeležile su čitavu jednu epohu. Iz njegovih radova vidi se kako je on doživljavao političku svakodnevicu, savremenike, ličnosti iz sveta politike, umetnosti i sporta.

Na izložbi će biti prikazana dela iz fondova dve institucije: Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ iz Čačka i Likovnog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Postavku će upotpuniti i dokumentarni materijal i printovi karikatura objavljeni u listu Politika.

Biće prikazan i dokumentarni film Između dva kralja iz 1959. godine, režisera Zdravka Velimirovića koji na originalan način prikazuje karikature Križanića, Vuškovića, Hodžića i Lučeva, a u čijoj je realizaciji učestvovao i Predrag Koraksić Koraks.

Petar Pjer Križanić (1890-1962) zauzima istaknuto mesto u okviru naše umetničke i društvene istoriografije. Karikaturom je počeo da se bavi po završetku studija na Privremenoj školi za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu. U Beogradu postaje redovni karikaturista listova Politika i Večernje novosti, a sarađuje i sa časopisima Koprive, Novi list, Sedma sila, Jež… Do 1941. godine bavi se likovnom kritikom. Jedan je od osnivača humorističkog lista Ošišani jež.

Kustosi izložbe su Marija Radisavčević iz Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ i Jasmina Jakšić Subić, iz Spomen-zbirke Pabla Beljanskog. (danubeogradu.rs)