Naslovna » Porodica » Deca » Kalemegdan: Uskoro prvo „dizajnirano“ kreativno igralište
Kalemegdan - igralište za decu (montaža)
Kalemegdan - igralište za decu (montaža)

Kalemegdan: Uskoro prvo „dizajnirano“ kreativno igralište

Prvo „dizajnirano“ kreativno igralište u Srbiji biće otvoreno krajem avgusta na Kalemegdanu u Beogradu umesto starog dečjeg igrališta, koje je inspekcija zatvorila u maju, jer ne ispunjava sigurnosne standarde.

Beogradska nedelja dizajna (BDW) će u saradnji sa Gradom Beogradom i kompanijom Property development kao glavnim finansijerima, Ambasadom Finske i finskom kompanijom „Lappset“ kao partnerima, po projektu mladog beogradskog arhitektonskog studija „MADA“ i u realizaciji Gradskog zelenila Beograd, obezbediti deci novo, inspirativnoi bezbedno mesto za igru.

Igralište se nalazi u blizini Luna parka i ulaza u Zoološki vrt i predstavlja prvo od planiranih „100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije„, za koje već vlada veliko interesovanje među kompanijama i lokalnim upravama u zemlji.

U čemu je razlika između ovih igrališta i skoro svih drugih humanitarnih akcija namenjenih najmlađima u zemlji?
U dva ključna elementa koja označavaju suštinsku metodologiju rada Beogradske nedelje dizajna već deset godina: dizajnu kao kreativnoj filozofiji koji garantuje svetski kvalitet prostora i neprofitnom, solidarnom saradnjom svih partnera, koja garantuje ostvarenje projekta u razumnim rokovima i budžetima.

Desetogodišnja reputacija BDW-a kao verovatno najuticajnijeg kreativnog producenta u regionu Jugoistočne Evrope, obezbeđuje investitorima projekta sigurnost da će svaka lokacija biti istražena najtemeljnije moguće, da će biti angažovani najbolji svetski i domaći proizvođači opreme, biti upotrebljena sva ozbiljnost kustosa BDW-a u odabiru najinovativnijih domaćih arhitekata i dizajnera u projektovanju igrališta, kojima će se u saradnji sa najčuvenijim svetskim dizajnerima – partnerima BDW-a – ispostaviti najaktuelniji svetski trendovi kao narudžbina, kao i najodgovorniji moguć odnos prema budžetima.

Sva igrališta projekta „100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije“ će biti izgrađena isključivo na javnim površinama koje se biraju u saradnji sa lokalnim upravama kako bi se obezbedio otvoren pristup svoj deci, kao i po jedinstvenoj formuli javno – privatnog partnerstva između lokalnih uprava i privatnih donatora, u kome mogu da učestvuju isključivo prema strogo neprofitnim pravilima ovog savremenog vida zadužbinarstva.

BDW je tako na Kalemegdanu spojio kao ključne donatore Grad Beograd sa svojim službama i Property development d.o.o., srpskog predstavnika grčke kompanije Lamda development, koja je javnosti poznata po izgradnji kompleksa na mestu nekadašnje fabrike Beko uz regeneraciju dela Dorćola između Tvrđave i Dunava.

Njihovo učešće u akciji „100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije“ omogućiće da jedno od najvažnijih igrališta u Beogradu, koje je do sada predstavljalo opasnost po zdravlje i sigurnost dece, postane igralište inovativnog koncepta, kvaliteta i izgleda, ali i mesto kakvim bi mogli da se pohvale najveći gradovi Evrope i sveta. Projektovanje prvog igrališta je povereno mladom beogradskom arhitektonskom studiju „MADA“, koji je obezbedio pozornost javnosti predstavljanjem Srbije na Bijenalu u Veneciji 2012. godine.

U sklopu projekta promocije skandinavskog dizajna u Srbiji, u saradnji sa ambasadom Finske, BDW je u projekat uključio i finsku kompaniju Lappset, kao jednu od najkreativnijih i najnagrađivanijih svetskih kompanija za dizajn i proizvodnju dečjih igrališta, koja je realizaciji projekta doprinela posebnom neprofitnom ponudom za elemente prvog igrališta u Beogradu.

– Ispred grupe Lappset Oy i našeg oduševljenog tima, izuzetno sam počastvovana što smo delimično doprineli radosti zbog kvalitetne spoljašnje opreme za „100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije“. Ovaj projekat je savršen primer snažne saradnje u kombinaciji sa zajedničkom željom da se poboljša igra, učenje i vežbanje u dečjem okruženju i postavlja odličan standard za buduće projekte – izjavila je Johanna Ikäheimo, predsednik Upravnog odbora kompanije Lappset.

– Proveo sam mnogo srećnih dana sa svojom decom na igralištima u Helsinkiju pre oko 20 godina. Kada sam pre nekoliko dana prošao kroz jedno, video sam da je kao i pre 20 godina puno dece (i odraslih) koja se igraju i penju na iste Lapsset sprave kao i moja deca. Naravno, postavljene su i neke nove sprave, ali su ostavljene i stare kao svedoci izdržljivosti i funkcionalnosti, a naročito bezbednosti Lappset opreme. Veoma sam srećan što deca u Beogradu sada mogu da podele uzbuđenje inspirativnog igranja i učenja u okruženju koje predstavlja Lappset. Nadam se da će uskoro i druga deca širom Srbije moći da urade isto. Lappset je odličan primer funkcionalnog finskog dizajna i kvaliteta, zbog čega sam zaista ponosan kao Finac. Dečja igrališta su važan deo kreativnog obrazovanja, koji je apsolutno najvažniji preduslov za bilo kakav razvoj i konkurentnost. Deca Srbije zaslužuju tu investiciju. Zaista sam zahvalan svima koji su omogućili početak realizacije projekta „100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije“ upravo na Kalemegdanu – smatra Pekka Oprana, ambasador Finske u Srbiji.

– Kompanija Lamda development je ozbiljno pristupila svojoj misiji revitalizacije Dorćola, ne samo svoje parcele na mestu bivše fabrike BEKO. Angažujući jedan od najčuvenijih svetskih arhitektonskih biroa, Zaha Hadid Arhitects iz Londona, nama je stalo da i sve ostale aktivnosti kompanije u neposrednom okruženju prati ista vrsta kvaliteta u arhitekturi. Tragajući za mogućnostima da unapredimo naše okruženje na potezu od Kalemegdana do Dunava, upravo smo zbog vrhunskog dizajna i kvaliteta projekta koji su na nivou onoga što Lamda donosi Beogradu projektom BEKO, bili oduševljeni predlogom BDW-a da u jednoj maloj ali možda važnoj, dobrotvornoj, zajedničkoj akciji sa našim partnerima iz Grada Beograda i Lappseta, doprinesemo svakodnevnom kvalitetu života naših komšija na Dorćolu. Posebno smo pri tome i sami, kao odgovorni roditelji, zainteresovani da sva deca budu primarni korisnici jednog modernog pogleda na razvoj kroz igru, koji je promovisan projektom „100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije“. Obećavamo da će nastavak ove divne priče za naše najmlađe sa Kalemegdana ovog leta, biti realizovan što pre novim igralištima u okviru izgrađenog kompleksa BEKO – rekao je Danilatos Zisimos, direktor razvoja kompanije Lamda development.

100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije

Beogradska nedelja dizajna je ove godine je započela sasvim novu, neprofitnu akciju najvećeg obima do sada, koja za cilj ima okupljanje najodgovornijih i najsvesnijih gradova, opština, kao i stranih i domaćih firmi, institucija i ambasada, koje bi se kao pokrovitelji i partneri svojim donacijama zajedno udružili u realizaciji „100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije“ širom zemlje. Planirano je da se u roku od dve godine u Srbiji izgradi sto ne samo novih, nego presvega inovativno projektovanih dečjih igrališta kakva se danas viđaju svuda u naprednom svetu.

Ovaj projekat će omogućiti direktno uključivanje domaće kreativne zajednice, kao i vrhunskih svetskih dostignuća kreativnih industrija u razvoj Srbije, po čemu je Beogradska nedelja dizajna i poznata, i u čemu istrajava već skoro deset godina.

– Prvo igralište u okviru akcije „100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije“ na Kalemegdanu će poslužiti kao ogledni primer za uspešnu realizaciju ovog jedinstvenog privatno/javnog partnerstva po strogo neprofitnim principima. Nadamo se da će inspirisati veliki broj lokalnih uprava i donatora iz privrede, kao i institucija širom Srbije i inostranstva da se što pre pridruže ovoj jedinstvenoj akciji preko protrebnoj Beogradu, Srbiji i regionu danas. Želimo da putem saradnje sa najboljima u polju inovacija i dizajna izgradimo igrališta koja će trajati, biti u skladu sa najvišim ekološkim i standardima održivosti, ići u korak sa vremenom u kome živimo, kao i najugroženijem i najnezaštićenijem stanovništvu Srbije danas – deci – pružiti sigurnost, udobnost, kreativan, aktivan i raznovrstan prostor za igru. Drugim rečima, da ih brzo uključimo u svet jednim svetskim doživljajem dizajna, kao važne inspiracije za razvoj kroz igru – smatra Jovan Jelovac, osnivač Beogradske nedelje dizajna. (danubeogradu.rs)