Naslovna » Izlasci » Izložbe » Milica Antonijević: Aqua permanens
Milica Antonijević: Aqua permanens, detalj
Milica Antonijević: Aqua permanens, detalj

Milica Antonijević: Aqua permanens

Od 2. (20.00) do 14. septembra u Galeriji Grafičkog kolektiva biće otvorena izložba Aqua permanens čija je autorka Milica Antonijević.

Umetnica je aktivni učesnik savremene likovne scene, posebno segmenta koji predstavlja grafičku produkciju. Ona redovno učestvuje na matičnim izložbama Grafičkog kolektiva – Majskoj izložbi grafika i izložbi Male grafičke forme. Prošle godine za radove iz ciklusa Vodeni fragmenti dobila je Otkupnu nagradu Ministarstva kulture i informisanja.

Na samostalnoj izložbi, Milica Antonijević predstaviće ciklus grafika Aqua permanens čiji je idejni koncept zasnovan na temi vode – kolevci života, ne samo biološkog već i duhovnog. Po Jungovom tumačenju aqua permanens je uzvišena voda, „tečna verzija sopstva“, odnosno „prvobitna materija koja sadrži sva četiri elementa“.

Na grafikama izvedenim u tehnici visoke štampe, uočava se težnja ka geometrizaciji forme i svedenost kolorita koji vode ka pažljivo uobličenim kompozicionim rešenjima. Dominantni motiv na radovima su siluete ronilaca koji kao da streme ka površini simbolički uobličenog prostora (okeana ili mora kao metafora života) i stilizovane predstave „žitelja okeana“.

U ovom autorskom stavu podjednako važno mesto zauzimaju prikazi biološkog mikrosveta i predstava savremenog čoveka u liku ronioca jer, Milica Antonijević nas podseća na vezu između primarne materije i savremenog čoveka. Ovaj umetnički koncept može se razumeti i kao iskušavanje neraskidive veze homo ludensa i rajskog ambijenta prirodnog.

Galerija se nalazi na Obilićevom vencu 27, a radi radnim danima od 11.00 do 20.00 i subotom od 10.00 do 16.00. (danubeogradu.rs)