Naslovna » BG svaštara » Promocije » Pluća Beograda tamna posle samo šest dana

Pluća Beograda tamna posle samo šest dana

Beograd je po stepenu zagađenosti vazduha na 27. mestu, po istraživanju Evropske komisije iz 2010. godine, a koje je obuhvatilo 30 najvećih gradova Evrope. Da li se od tada situacija promenila? Ekipa „Udahni duboko“ tokom proteklih šest dana proverila je koliko su gradska pluća zaista zagađena.

Početkom avgusta u centru Beograda postavljena su bela pluća, na uglu Cara Dušana i Kralja Petra na Dorćolu, a ekipa „Udahni duboko“ svakodnevno je pratila promene na njima.

Trećeg dana kada promene bile vidljivije, pitali su građane šta misle, do kada će pluća grada ostati čista. Odgovori su bili slični: veoma kratko, već su počela da tamne, verovatno će izdržati nedelju dana. Bili su u pravu, pluća grada posle šest dana nisu više bila bela.

Takođe, odgovori na pitanje ‘da li možete da dišete punim plućima u gradu’ bili su različiti: od toga da se i ne trude baš dovoljno da žive zdravo, do toga da su gradska deca navikla da duboko udišu gradski vazduh.

Svakako da uz malo volje ima potencijala da se pluća Beograda ozelene. U međuvremenu, ukoliko želite da udahnete duboko, planinski vazduh će vam sigurno pomoći u tome.