Naslovna » Izlasci » Film » Premijera filma Džobs, 11. septembra u Domu omladine
Džobs

Premijera filma Džobs, 11. septembra u Domu omladine

Ekskluzivna premijera, s nestrpljenjem očekivanog filma Džobs (Jobs), biće održana u bioskopu Doma omladine Beograda u sredu, 11. septembra od 20.00. Cena ulaznice je 300 dinara.

Ovaj kontroverzni film, koji je izazvao dosta oprečnih komentara i polemika, prati životnu priču famoznog Stiva Džobsa, osnivača kompanije Apple, jednog od najvećih vizionara i tehničkih genija. Džobs je svojim radom i idejama definitivno izmenio svet u kom živimo. Njegova odlučnost, sposobnost da motiviše saradnike kao i neverovatna energija kojom je uspeo da prebrodi nebrojene tehničke, finansijske i poslovne probleme, omogućili su stvaranje kompanije koja je revolucionarnim proizvodima povezala ljude, učinila njihov rad produktivnijim, a život zabavnijim.

Specijalno povodom premijere filma, u holu ispred bioskopske sale Doma omladine Beograda, 11. septembra u 19.30, biće otvorena i svojevrsna izložba iz zbirke Apple muzeja firme Macola. Publika će biti u prilici da vidi neke od retkih i jedinstvenih proizvoda ove mitske kompanije i da se priseti početaka i razvoja Apple industrije.

U susret premijeri filma Džobs, Millennium Film, Dom omladine Beograda i firma Macola organizuju i nagradni foto konkurs „Naj jabuka“. Svi zainteresovani bi trebalo da pošalju svoju fotografiju sa jabukom (pravom, sa Apple proizvoda, nacrtanom, kakvom god…) kao glavnim motivom i svoj kontakt telefon na adresu office@domomladine.org.

Sve fotografije će biti objavljene u albumu na Facebook stranici DOB-a. Autori ‘naj jabuka’ (najinteresantnijih, najoriginalnijih, najduhovitijih… kao i NAJ fotografija) osvojiće vredne nagrade. Autor fotografije koja bude imala najviše „lajkova“ osvojiće iPad tablet.

Dobitnici nagrada biće proglašeni posle premijerne projekcije filma Džobs. (danubeogradu.rs)

Džobsov život od 1971. do 1991.
Ašton Kučer glumi Stiva Džobsa, suosnivača firme Apple. To je epska priča o briljantnom i strastvenom preduzetniku čija je jedinstvena vizija pokrenula digitalnu revoluciju koja je zauvek promenila način na koji živimo.

Stiv Džobs je odrastao u radničkoj porodici u Severnoj Kaliforniji. Pošto je odustao od studiranja na Univerzitetu „Rid“ osećao se izgubljeno i upustio se u potragu za sopstvenim identitetom. Otputovao je u Indiju i eksperimentisao s drogama poput mnogih iz njegove generacije – a zatim je počeo da radi nezahvalan posao tehničara za proizvođača video igrica. Nije mogao da podnese rad od devet do pet popodne, pa se uskoro bacio na marketing male matične ploče koju je izmislio njegov prijatelj iz detinjstva – pametni Stiv „Voz“ Voznijak (Džoš Gad).

Koristeći svoje prirodne marketinške sposobnosti i kombinujući ih sa poznavanjem tehnologije, Džobs je uverio vlasnika lokalne prodavnice elektronike da naruči sto jedinica i regrutovao prijatelje da spoje delove u garaži njegovih roditelja – i tako se rodila firma „Apple Computers“.

Zahvaljujući podršci investitora Majka Markule (Dermota Malronija), Vozov prototip razvijen je u prvi personalni kompjuter na svetu. Pokretan Džobsovom neprestanom potragom za uspehom i prezirom prema „statusu quo“, „Apple“ je promenio svet kompjutera i naterao divove poput IBM-a da promene svoj način poslovanja. Ali postoji i mračna strana Džobsove energije: neverovatan nedostatak saosećanja zbog čega je iza njega ostalo mnogo napuštenih ljubavi, izdanih prijatelja i razočaranih kolega.

Nakon što je „Apple“ postao globalna korporacija, Džobsov perfekcionizam i konfrontacijski stil komunikacije pokazali su se kao uzrok njegove propasti. Njegovo nastojanje na investiranju ogromnih iznosa u nedokazani proizvod po imenu „Macintosh“ udaljio je upravu firme koja ga je naterala da preda kontrolu bivšem direktoru „Pepsi-ja“, Džonu Skaliju (Metju Modin).

Međutim, bez Džobsove vizije i vođstva, firma se sve više udaljila od njegovog životnog cilja – da stvara elegantne i intuitivne mašine koje su prirodna ekstenzija svojih korisnika. Više od deset godina kasnije nova uprava je odlučila da je Džobs jedina osoba koja može da povrati sjaj „Apple-u“. Džobs je ponovo preuzeo kontrolu nad firmom i krenuo putem koji će je pretvoriti u najcenjeniju firmu na svetu tako što će nadgledati stvaranje inovativnih proizvoda koji će promeniti tehnologiju i način na koji živimo – zauvek.

U filmu Džobs glume Ašton Kučer, Dermot Malroni, Džoš Gad, Lukas Has, Dž. K. Simons, Lesli En Voren, Ron Eldard, Ana O’Rajli, Džon Getz, Džejms Vuds i Metju Modin.

Džošua Majkl Stern je režirao film prema scenariju Meta Vajtlija. Džobs je producirao Mark Halme. (danubeogradu.rs)

loading...