Naslovna » Izlasci » Izložbe » Produžena izložba Carski darovi Muzeja istorije Jugoslavije
Car Haile Salasije i Tito
Car Haile Salasije predaje poklon domaćinima, Beograd, 1954.

Produžena izložba Carski darovi Muzeja istorije Jugoslavije

Zbog velikog interesovanja publike, izložba Carski darovi u Muzeju 25. maj (kompleks MIJ, Botićeva 6) biće produžena do 22. septembra. Stručna vođenja kroz izložbu organizuju se subotom od 13.00 i sredom od 18.00, a program za najmlađe, Dečji kutak, subotom od 13.00 do 15.00.

Tokom mesec dana oko 12 hiljada posetilaca posetilo je izlozbu poklona koje je Josip Broz Tito dobio od članova vladarskih porodica iz osamnaest zemalja Evrope, Azije i Afrike.

Izloženo je 68 jedinstvenih predmeta izuzetne umetničke izrade, nastalih u najpoznatijim radionicama širom sveta, koji su podeljeni u šest celina: arheološki, upotrebni i ukrasni predmeti, portreti, nakit i odlikovanja. Odabrani eksponati datiraju od VII veka p.n.e, sve do polovine XX veka, a u njihovoj izradi korišćeni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan.

Kroz predmete, dokumenta i fotografije posetioci će se upoznati sa pravilima i običajima koji prate razmenu poklona državnika, što ovoj izložbi daje još zanimljiviji pečat. Darivanje ima simboličan značaj u svim kulturama, a razmenu darova na najvišem nivou određuje precizan protokol – od izbora poklona u zavisnosti od prilike, interesovanja, ukusa i statusa osobe kojoj je namenjen, samog čina predaje, do dokumentacije koja prati dar i kasnijeg čuvanja darovanih predmeta. Među darodavcima su engleska kraljica Elizabeta II, iranski šah Reza Pahlavi, grčki kralj Pavle, kambodžanski princ Sihanuk, etiopski car Hajle Selasije

Kustosi izložbe su Veselinka Kastratović Ristić i Momo Cvijović, a dizajn postavke uradila je Mina Milovančević.

Izložba je otvorena svakoga dana osim ponedeljka od 10.00 do 20.00. (daubeogradu.rs)