Naslovna » BG svaštara » Škola filmske glume u Kolarcu

Škola filmske glume u Kolarcu

Škola filma „Fokus“ organizovaće interaktivne i praktične kurseve iz oblasti filmske umetnosti, u Kolarcu. Početak je zakazan za septembar, a kurs će trajati četiri meseca.

Polaznici kursa će kroz praksu moći da nauče osnove glume za film i televiziju, osnove filmskog jezika i komunikacije na setu, kako se uspešno snimaju kastinzi… Školu će voditi dr Jelena Radenović i reditelj Miloš Milovanović.

„Osmislili smo moderan koncept vođen idejom da u Holivudu čak 72% glumaca glume same sebe, a samo 28% glumi likove. Svaki čovek ima svoj autentični izgled koji može da se podudara sa rediteljskom vizijom“, jasno je istakla Jelena Radenović, napominjući da u Americi većina glumaca nema završen fakultet za glumu već niz različith kurseva.

Dr Radenović, koja se u okviru svog doktorata bavila proučavanjem fenomena glume na filmu, dodala je da je gluma na filmu u osnovi istovetna onoj u pozorištu, ali da ima i neke svoje specifične zahteve koje će polaznici moći da nauče u okviru predstojećeg kursa.

Predavači ističu da je praksa primarni deo kursa i da će polaznici biti u prilici da snime više različitih video vežbi, koje će dobiti na DVD-ju, a što im može poslužiti kao portfolio. Većina polaznika je starija od 25 godina, a reditelj Miloš Milovanović objašnjava da su polaznici osobe između 15 i 60 godina.

„Dok se mlađi spremaju za umetničke fakultete stariji dolaze kako bi naučili ono što su celog života priželjkivali“, rekao je Milovanović dodajući da će se časovi održavati petkom i subotom uveče.

Pored kursa glume, škola organizuje i kurseve filmske režije na kojima se uče osnove pisanja scenarija i režije, a svaki polaznik će na kraju morati da snimi svoj kratki igrani film.

Besplatni promotivni časovi održaće se 6. i 7. septembra u Kolarcu, a više informacija pronađite OVDE. (danubeogradu.rs)