Naslovna » Izlasci » Festivali » Treći Dunavfest na Beogradskoj tvrđavi od subote

Treći Dunavfest na Beogradskoj tvrđavi od subote

Treći po redu Festival kultura Dunava – Dunavfest 2013, pod sloganom „Glasovi prošlosti – slike budućnosti“, biće održan od 31. avgusta do 8. septembra.

U okviru ovogodišnjeg Dunavfesta 31. avgusta i 1. septembra u Velikom barutnom magacinu biće realizovan drugi Festival evropske studentske animacije – FESA 2013 sa temom „Hrišćanstvo/Mudrost“. Na konkurs je pristigao sedamdeset jedan studentski animirani film iz 12 škola iz 12 evropskih zemalja (Mađarska, Austrija, Slovačka, Nemačka, Grčka, Češka, Slovenija, Bugarska, Švajcarska, Makedonija, Francuska i Srbija).

Selekciona komisija odabrala je 28 filmova za dva takmičarska programa. Međunarodni žiri za nagrade dodeliće nagrade za najbolji studentski film i nagradu festivala za najbolju tehniku. Međunarodni žiri dodeliće i pet specijalnih diploma za svaku od kategorija.

U utorak, 2. septembra od 20.00, posetioci festivala videće scensko izvođenje teksta Mihajla Kritovula „Opsada i pad Konstantinopolja 1453„, koji je sa vizantijskog grčkog preveo Dejan Acović. Adaptaciju teksta uradio je Goran Marković, a postavku Nebojša Bradić. Tekst će čitati glumac Tihomir Stanić, a pojenje će izvesti Srpski pravoslavni pojci.

Povodom dvesta godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša u sredu, 4. septembra od 20.00, književnik Matija Bećković govoriće o pesničkom delu Njegoša i predstaviti delo „Služba pustinjaku cetinjskom“. Autor će čitati delove svojih beseda, ogleda i pesama posvećenih Njegošu, pisanih različitim povodima u protekle četiri decenije.

U okviru muzičkog programa, 8. septembra od 21.00, u Kuli Nebojša biće realizovan koncert „Demoni“ u izvođenju soprana Katarine Jovanović i pijaniste Dejana Sinadinovića. U okviru programa biće izvedene solo pesme Vagnera, Debisija i Britna.

Organizator je JP „Beogradska tvrđava“, a uz podršku Francuskog instituta u Srbiji, Beogradskog dramskog pozorišta, Kulturnog centra Beograda i Kreativne Srbije.(Beoinfo)

loading...