Naslovna » Izlasci » Izložbe » Zoran Ivanovski: Moji večni prijatelji – Stene Treskavca
Zoran Ivanovski

Zoran Ivanovski: Moji večni prijatelji – Stene Treskavca

Od 19. (20.00) do 31. avgusta u Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27) biće otvorena izložba fotografija Moji večni prijatelji – Stene Treskavca čiji je autor Zoran Ivanovski.

U svet fotografije Zoran Ivanovski je ušao iz druge profesije (diplomirani elektroinženjer), privučen kreativnim mogućnostima medija fotografije, koje sam otkriva, već više od decenije. Tako se njegova paralelna profesionalna aktivnost vezuje za fotografiju u kojoj stvara jasan autorski pristup.

U mediju fotografije Ivanovski je koncentrisan na forme i oblike iz prirode, tačnije u specifičnom geografskom predelu u okolini srednjovekovnog manastira Treskavac kod Prilepa. U fokusu kadra su stene koje autor poetski doživljava kao svoje večne prijatelje.

Umetnički pristup Ivanovskog i njegova kreativna potraga orijentisana ka formama iz prirode mogu
nas asocirati na idejne koncepte primenjene u romantizmu i impresionizmu.

U radovima je očigledna poetika svojevrsnog sublimnog pejzaža – prirodnih fenomena i poštovanja njenih neukrotivih stvaralačkih i destruktivnih procesa. Ivanovski u ovim prizorima prepoznaje asocijativne forme, koje poput hroničara beleži i transponuje u medij fotografije.

Pažnju posvećuje i uočenim detaljima na samim stenama, poput patine uzrokovane tragovima minulih fizičkih erozija, što doprinosi utisku duhovnog oživljavanja materije i potenciranju karaktera prirode. U radovima Zorana Ivanovskog možemo prepoznati specifičnu vizuelnu poetiku uslovljenu neprekidnom kreativnom interakcijom prirodnih faktora bez ikakvog uplita ljudske intervencije.

Potvrđujući da je priroda ta koja beskompromisno stvara, autor odlučuje da postane svedok tih promena. Kao ravnopravni učesnik u ovom procesu on te pojave prepoznaje, interpretira i prezentuje široj publici.

Zoran Ivanovski (1969) živi i radi u Skoplju. (danubeogradu.rs)