Naslovna » Izlasci » Festivali » 47. Bitef: Teško je biti, od 22. septembra
Before Your Very Eyes
Before Your Very Eyes

47. Bitef: Teško je biti, od 22. septembra

Pod sloganom „Teško je biti“ biće održan 47. Bitef u trajanju od 22. septembra do 1. oktobra. Na međunarodnom pozorišnom festivalu biće odigrano jedanaest predstava.

Organizatori festivala i uz dodatno smanjeni budžet neće menjati cene karata koje će se kretati između 1.000 i 2.000 dinara.

Bitef se vodi kao jedan od najznačajnijih svetskih festivala, a svake godine doživljava krizu, stoga je repertoar koji Beograd i Srbija mogu da priušte sve suženiji. Bitef je poseban po prevazilaženju političke i kulturne barijere i po podržavanju najnovijih pozorišnih tendencija. Više od četiri decenije je vođa savremenog teatra kod nas.

U izbor Jovana Ćirilova i Anje Suše ušlo je jedanaest predstava, od kojih su četiri strane, tri iz regiona i četiri iz Srbije. U poslepodnevnim časovima će se na 12 različitih lokacija igrati predstave.

U Muzeju jugoslovenske kinoteke će se puštati projekcije od 25. do 27. septembra, kao prateći program festivala. U programu „Bitef na filmu„, publika će moći da vidi filmove Mana Reja, Jiržija Kavaleroviča, Lukina Viskontija i Gerga Osvalda.

Izložba sa nazivom „Teško je biti… u vremenu“ autorki Biljane Tomić i Dobrile Denegri još jedan je od programa koji će 47. Bitef ponuditi. Povod programa se može posmatrati kroz dva velika kulturna događaja: Konstantinovo doba sa temom o ranom hrišćanstvu i u relaciji sa savremenim vremenom i ovogodišnji Bijenale u Veneciji – Enciklopedija plakata.

Selektorka predstava Anja Suša poziva publiku na 47. Bitef uz reči: „Volela bih da ova selekcija vrati veru u to da pozorište nije tek skupa i nepotrebna zabava namenjena malobrojnim ljubiteljima, već neophodna opomena društvu, da njegova snaga leži u nepokoravanju, neposlušnosti, drskosti i neposustajanju pred autoritetima“.

Bitef Polifonija
Ovogodišnja Bitef Polifonija nastala je zalaganjem, ulaganjem i međusobnom podrškom onih kojima je stalo da se ovaj prateći program Bitefa, bez obzira na sva „teško je biti“, ipak održi. Lakše je uspeti nego propasti, tvrdi stručnjak za rasvešćivanje strahova od promena, američki psihoterapeut Ivan Kos, čija knjiga nosi isti naslov i koji je lično vodio radionice s ciljem osnaživanja za promene na kojima su učesnici bili i prvi nosioci Bitef Polifonije.

Bitef Polifonija tematici ovogodišnjeg Bitefa − „Teško je biti“ − nudi svoje iskustvo rasvešćivanja i osnaživanja sopstvene metodologije, nudi nove vidove interakcije između autora, autora i učesnika, učesnika i publike, razmenu iskustva i saznanja, podršku autorskim konceptima, a naslovu dodaje igru reči i asocijacija kroz pitanje kao podsticaj za razmišljanje: Preteško ili ne preteško… (Too hard or not too hard…)

Kao i uvek, jedan nov autor i mlada grupa koji se prvi put predstavljaju na Bitef Polifoniji i jedno javno čitanje drame kao podsticaj međugeneracijskog dijaloga.

Bitef Polifoniju priredila je Ljubica Beljanski-Ristić sa saradnicima. (danubeogradu.rs)

Ceo program pogledajte OVDE!

loading...