Naslovna » Turizam » Arheološki lokalitet Belo brdo ponovo otvoren za posetu

Arheološki lokalitet Belo brdo ponovo otvoren za posetu

Iz Muzeja grada Beograda saopštavaju da će stalna postavka na Arheološkom lokalitetu Belo brdo u Vinči od sutra ponovo biti otvorena za posetu, jer su završeni radovi na sanaciji krova.

Posetioci će moći da obiđu lokalitet i pogledaju postavku ytorkom, sredom i petkom od 10.00 do 16.00, četvrtkom od 12.00 do 18.00, a subotom i nedeljom od 10.00 do 18.00. Lokalitet će biti otvoren po ovom radnom vremenu do kraja oktobra, odnosno i duže ako vremenske prilike to budu dozvoljavale, a posle tog datuma poseta će biti moguća po najavi.

Tokom neolita, u periodu dužem od hiljadu godina, jedni pored drugih živeli su i radili ribari, zemljoradnici, tkači, grnčari, lovci, stočari, vračevi, kamenoresci. Zbog izuzetno geografskog položaja, Vinča je zauzimala centralno mesto na širem području.

Bogatstvo nalaza u Vinči i njena dugotrajnost pokazuju da je to naselje predstavljalo istaknuto mesto u lokalnim, kao i u regionalnim okvirima. To potvrđuju i mnogobrojni nalazi luksuzne robe koja potiče sa obala Egeja, udaljenih više od hiljadu kilometara.

Zahvaljujući nalazima iz neolitskog perioda, pre svega antropomorfnim figurinama, Vinča je zauvek ucrtana na mapu svetske kulturne baštine. Međutim, značaj arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči ne leži samo u ostacima iz doba neolita.

Otkriće jama iz bakarnog i bronzanog doba (period od 4000. do 2000. godine p.n.e), kao i srednjovekovne nekropole (od 700. do 1500. godine n.e), pokazalo je da je i nakon okončanja neolitske epohe, Vinča naseljavana u kontinuitetu od 7000 godina sve do naših dana. (Beoinfo)