Naslovna » Turizam » Bajskultura: Biciklističke ture po Novom Beogradu

Bajskultura: Biciklističke ture po Novom Beogradu

Projekat Muzeja istorije Jugoslavije „Bajskultura – Dva kruga kroz istoriju Novog Beograda“ je biciklistička ruta namenjena prvenstveno Beograđanima, ali i njihovim gostima i turistima.

Na nesvakidašnji i zabavan način – vožnjom od Ušća do Studentskog grada, u trajanju od dva i po sata, učesnici će moći da se na kreativan način upoznaju sa kulturom i istorijom grada. Projekat je nastao u želji da muzej pomogne povećanju svesti o značaju uključivanja svakog pojedinca u očuvanje kulturnog nasleđa, bilo ono materijalno ili nematerijalno.

Ture će biti organizovane svake subote u podne do kraja oktobra, u zavisnosti od vremenskih uslova. Učešće je besplatno. Prijavljivanje je preko sajta bajskultura.rs.

Tokom druženja sa kustosima Muzeja istorije Jugoslavije saznaćete kako je bio zamišljen novi grad na levoj obali Save i ko ga je gradio. Zbog čega je Novi Beograd bio tako važan simbolički centar nove države? Kako su se menjali lik i svest graditelja zajedno sa pretvaranjem močvarnog tla u urbano naselje? Kako su rešavani građevinski izazovi i problemi na terenu? Šta povezuje zajednice bivših akcijaša koje se organizuju i okupljaju kako na internet-sajtovima i blogovima tako i uživo povodom godišnjica i jubileja? I zbog čega su te veze u velikom broju slučajeva i dalje tako žive?

Muzej istorije Jugoslavije realizuje projekat „Bajskultura“ u partnerstvu sa Fondacijom „Kulturno nasleđe bez granica“ i Balkanskom muzejskom mrežom. Projekat finansira Vlada Švedske, a realizuje se uz podršku opštine Novi Beograd. (Beoinfo)