Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Festivali » Balkanima 2013, od 1. do 5. oktobra
Balkanima - Betty's Blues
Balkanima - Betty's Blues

Balkanima 2013, od 1. do 5. oktobra

Jubilarno, deseto po redu, izdanje Evropskog festivala animiranog filma Balkanima biće održano od 1. do 5. oktobra 2013. u Domu kulture Studentski grad.

Ovogodišnji festival predstavlja omaž nedavno preminulom profesoru Nikoli Majdaku, osnivaču i umetničkom direktoru festivala Balkanima, kome će biti posvećena centralna multimedijalna izložba na kojoj će biti predstavljena najznačajnija ostvarenja ovog autora animiranih filmova, koji je ceo život posvetio razvoju animacije u Srbiji i Evropi.Za dž

U okviru glavnog programa festivala Balkanima 2013 biće prikazano 130 filmova iz 28 evropskih zemalja, koje je izabrala selekciona komisija u sastavu: Nebojša Petrović, illustrator i animator iz Beograda, Igor Kekeljević animator iz Novog Sada i Mirela Srebrić, animator iz Beograda.

Članovi žirija glavnog takmičarskog programa: Milorad Krstić (multimedijalni umetnik iz Mađarske), Marek Skrobecki (lutka animator iz Poljske) i Rolf Bächler (animator i profesor animacije iz Švajcarske), doneće odluku o nagradama ovogodišnjeg festivala i predstaviće svoj stvaralački opus, a Rolf Bächler će održati i radionicu/predavanje o pitching forumima animiranog filma u svetu. Žiri studentskog programa zasedaće u sastavu: Marko Kostić (režiser), Ivan Ivanovski (Makedonija, animator) i Ivan Stojković (animator). U okviru glavnog programa takmičiće se i tri domaća ostvarenja: „Rabbitland“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka jr, „Uspon i pad umetnosti“ Alekse Gajića i „Običan dan“ Vuka Palibrka.

U okviru pratećeg programa zemlja gost u fokusu ovogodišnje manifestacije biće Poljska koja će se predstaviti sa dva programa koje je priredio Piotr Kardas, osnivač festivala animacije O!PLA. Istorijski program je posvećen jednom od najčuvenijih studija animacije u Poljskoj, Studiju filmskih minijatura u Varšavi koji ove godine slavi 55 godina postojanja, dok je program savremene animacije posvećen nezavisnim filmovima.

Program filmova Cartoon D’Or 2013 predstaviće filmove koji su ušli u izbor za ovu najvažniju evropsku nagradu za animatore. U dva dana biće prikazani najnoviji nekomercijalni kratki animirani filmovi za decu predškolskog i školskog uzrasta rađeni u tehnikama plastelina, kolaža, 2D crteža i 3D. Najmlađi će imati priliku da uživaju u bajkama, čarolijama, vitezovima i zmajevima, neobičnim bićima.

Razgovori sa mnogobrojnim gostima-animatorima vodiće se u u neformalnoj atmosferi Kluba Magistrala DKSG. Predavanje na temu „Animacija u muzičkim spotovima“ držaće Mićun Ristić i Iva Ćirić.

Svi programi u okviru festivala Balkanima su besplatni za posetioce. Program i spisak svih filmova pogledajte OVDE(danubeogradu.rs)

 

loading...