Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Na visokim potpeticama

Beogradska filharmonija: Na visokim potpeticama

Beogradska filharmonija otvara novi ciklus pod nazivom „Na visokim potpeticama“, koji će na pet koncerata u toku sezone predstaviti žene na dirigentskom podijumu.

Pod damskom dirigentskom palicom Anu Tali, nastupiće u petak 27. septembra od 20.00, na Kolarcu. Filharmonija na ovaj način skreće pažnju na uspešne žene dirigente koje su se izborile u svetu doskora isključivo rezervisanom za muškarce. Solistkinja je još jedna dama, flautistkinja Šeron Bezali.

Anu Tali, umetnica iz Estonije koja je na dirigentskom podijumu već 16 godina, prva je dama koja će u okviru ovog ciklusa stati na dirigentski podijum ispred orkestra Beogradske filharmonije. Dirigovanje smatra životnim pozivom pre nego profesijom, podjednako izazovnim i teškim za oba pola, a u svojoj biografiji ima upisane mnoge poznate evropske i svetske orkestre.

„Ceo orkestar je moj instrument i to je za mene suština procesa stvaranja muzike. Naša uspešnost zavisi od komunikacije koju uspostavimo i načina na koji doprem do njih. Posle prve probe sa Beogradskom filharmonijom ostajem pod utiskom veoma dinamičnog orkestra i predstoji nam rad koji će, verujem, rezultirati sjajnim koncertom u petak“.

Flautistkinja Šeron Bezali jedna je od veoma retkih međunarodnih flautista koja nastupa isključivo kao solista. Njen prvi nastup bio je sa Izraelskom filharmonijom pod vođstvom Zubina Mehte. Svira na zlatnoj flauti od 24 karata, koju je specijalno za nju napravila firma Muramacu iz Japana.

Na programu koncerta su Šostakovičeva Svečana uvertira i Simfonija br. 9, kao i Hačaturijanov Koncert za violinu i orkestar, u aranžmanu za flautu.

Sledeći koncert iz ciklusa „Na visokim potpeticama“, zakazan je za 22. novembar kada će centralno mesto na bini biti ustupljeno dirigentkinji Kristini Poska. (danubeogradu.rs)

loading...