Naslovna » Izlasci » Film » Berserk dan, 15. septembra u DOB-u

Berserk dan, 15. septembra u DOB-u

U Velikoj sali Doma omladine Beograda (DOB, Makedonska 22), Sakurabana organizuje Berserk dan, 15. septembra od 14.00 do 22.30. Cena dnevne ulaznice je 150 dinara.

Društvo ljubitelja japanske popularne kulture Sakurabana priređuje celodnevni program posvećen kultnom delu Berserk, koji u srcima domaće publike zauzima posebno mesto.

Radnja ove sage je smeštena u fantazijski svet nalik na mračnu viziju evropskog srednjeg veka, i prati komplikovano prijateljstvo između Gaca, veštog ali tmurnog ratnika lišenog životnih ambicija, i Grifita, harizmatičnog stratega koji ne preza ni od čega da ostvari svoje planove. Berserk se, međutim, ne pamti samo po upečatljivim likovima, epskim scenama bitaka i nesputanom nasilju, već pre svega po zrelom pristupu temama kao što su prijateljstvo, izdaja i traganje za smislom života, koje su obrađene s realizmom zavidnim za žanr kao što je fantastika.

Manga Berserk počela je da izlazi u Japanu davne 1988. godine, i još nije završena – glasine kažu da je to zato što je autor, Kentaro Miura, skliznuo u zastrašujuću opsesivnost u svom stvaralaštvu. Crtež mu je s godinama postajao sve detaljniji, a radnja zapetljanija. Pošto Miura odbija da radi uz pomoć asistenata, razmak između objavljenih poglavlja mange sve se više oteže, i kako je krenulo, pre će Džordž Martin objaviti poslednju knjigu „Pesme leda i vatre“ nego što će Miura stići i korak bliže završnici svoje sage.

Berserk je doživeo dve anime adaptacije: kultnu TV seriju iz 1997. godine, za koju su mnogi pripadnici starije generacije fanova u zemlji Srbiji posebno sentimentalno vezani, i visokobudžetnu bioskopsku trilogiju (2012-2013). Ta trilogija predstavlja nešto sažetiji, ali i kompletniji prikaz mange. Prvim filmom Sakurabana je otvorila festival Japanizam 2012, a sada kada je trilogija kompletna, ceo jedan dan biće posvećen ovom kultnom naslovu, uz ambiciozan prateći program. (danubeogradu.rs)

Program
(14:00 – 15:20) Berserk 1: The Egg of the King

(15:30-16:15) Berserk kosplej radionica
Vladimir Veskov, dobitnik druge nagrade na kosplej takmičenju na ovogodišnjem Japanizmu u svom impresivnom kostimu Gatsa, podeliće sa publikom to kako je napravio oklop i legendarni Gutsov ogromni mač (u narodu poznat i kao „daska za peglanje“), a prikazaće i neke svoje druge rukotvorine iz Berserk sveta.

(16:15-16:45) Berserk kviz
Fanovi Berserka će dobiti priliku da ukrste figurativne mačeve i stave na probu svoje poznavanje ove sage. Pobednika očekuje ekskluzivna nagrada.

(17:00-18:45) Berserk 2: The Battle for Doldrey

(19:00-20:30) Tribina: Berserk kao kultno delo – Japan, svet i Srbija
Stari lisci iz Sakurabane – koje ste već videli na delu na ovogodišnjoj zapaženoj tribini „Anime lektira“ – okupiće se da sa publikom prodiskutuju o značaju i uticaju Berserka, od Japana do Srbije

(20:45-22:40) Berserk 3: The Advent

Pored ovoga, očekuje vas i izložba posvećena Berserku, prodajni štand Sakurabane sa popustom na izdanja Berserk mange, video igra Berserk: Millennium Falcon Hen Seima Senki no Shō, kao i još neka iznenađenja.