Naslovna » BG servis » Dragan Đilas razrešen dužnosti gradonačelnika Beograda

Dragan Đilas razrešen dužnosti gradonačelnika Beograda

Odbornici Skupštine grada Beograda danas su tajnim glasanjem razrešili Dragana Đilasa dužnosti gradonačelnika Beograda. Za predlog odborničkih grupa SNS i DSS glasalo je 60 odbornika.

U skladu sa članom 30. Zakona o glavnom gradu i članom 60. Statuta grada Beograda, Skupština je utvrdila da je razrešenjem gradonačelnika prestao mandat zamenika gradonačelnika i Gradskog veća grada Beograda, s tim što oni ostaju na funkciji i vrše tekuće poslove do izbora novog gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i Gradskog veća grada Beograda.

Gradonačelnik Đilas je, u završnom govoru, zahvalio Beograđanima koji su mu 2008. i 2012. godine dali podršku na izborima.Takođe je zahvalio koalicionim partnerima na onome što je u prethodnih pet godina urađeno, posebno odbornicima PUPS-a, sa kojima je u najvećoj meri realizovana uspešna socijalna politika u gradu.

On je demantovao optužbe opozicionih odbornika da je Beograd zadužen 900 miliona evra, već da se grad u prethodnih pet godina zadužio 315 miliona evra.

– U Beogradu su urađena obdaništa i škole, pomagali smo najugroženijima, porodiljama, trudnicama, penzionerima, kupovali udžbenike za sve osnovce. Važno je da Beograd nastavi u tom smeru. Ne sme da se promeni smer u kome Beograd ide, jer ide u najboljem mogućem smeru, u smeru razvoja u najtežim uslovima, u smeru povećanja broja zaposlenih u vreme najveće krize i brige o najugroženijima. Na izborima, koji će sigurno uslediti, borićemo se da se smer u kome ide Beograd ne menja – istakao je Đilas i dodao da očekuje da će mu na narednim izborima Beograđani ponovo ukazati poverenje.

Član Gradskog veća Nikola Nikodijević rekao je da je SPS sa koalicionim partnerima podržala inicijativu za smenu gradonačelnika jer je u interesu građana Beograda da gradska vlast bude ujednačena sa republičkom.

– U proteklih pet godina započeli smo mnogo projekata, bilo je stvari koje su dobro urađene. Smatramo da su se stvorile političke okolnosti u poslednjih godinu dana kada se mora sagledati realnost. U toku sutrašnjeg dana počinjemo razgovore sa partnerima iz SNS-a i ostalim strankama koje učestvuju sa nama u Skupštini grada oko daljih modaliteta funkcionisanja grada – naveo je Nikodijević.

On je podsetio da je finansiranje grada u poslednjih godinu dana otežano zbog ekonomske situacije i drugih okolnosti.

Aleksandar Jovičić, šef odborničke grupe SNS-a, podsetio je na današnjoj sednici gradske skupštine da ova stranka već godinu dana upozorava na situaciju u glavnom gradu, uz iznošenje brojnih afera – od cene Mosta na Adi i pristupnih saobraćajnica do stanja u javnim komunalnim preduzećima, naročito u GSP „Beograd“.

– Beograd je zadužen za 900 miliona evra, to je tačan podatak bez obzira na to što Demokratska stranka pokušava da spinuje i što ne možete da uđete u trag papirima. Imali smo projekte za koje smo podizali kredite po komercijalnim uslovima, uz kamate koje ćemo vraćati do 2032. godine. Sva javna preduzeća zadužena su 450 miliona evra. To ne zaslužuju građani Beograda i mi ćemo se protiv takve politike boriti. Krajnje je vreme da se neko bavi građanima i njihovim životom – rekao je Jovičić.

Šef odborničke grupe DSS-a Andreja Mladenović upozorio je da se pet godina u gradskoj skupštini radilo u potpuno nedemokratskim uslovima, ali da danas nema ničeg protivpravnog u zahtevu za smenu gradonačelnika, niti bilo ko koga „ruši“.

– Grad Beograd nije firma, njim ne treba da upravljaju ekipe. Sve je bilo centralizovano i podređeno jednom čoveku, naročito mediji. Niko nije mogao da kaže ništa ne samo protiv lika i dela gradonačelnika već ni da iznese činjenice. Vladala je potpuna medijska blokada – rekao je Mladenović.

Šef odborničke grupe SPS-PUPS-JS Nikola Prelević kazao je da je grad prethodnih godina vođen na relativno dobar način.
– Ipak, evidentno je da ima problema i zbog toga smo podržali inicijativu. Ne smatramo da je ovo na bilo koji način okretenje leđa jer je interes Beograđana iznad svih političkih nesuglasnosti. Oni ne smeju da budu taoci toga – ukazao je Prelević.

Skupština grada Beograda je na početku zasedanja konstatovala da je Aleksandru Antiću prestala funkcija predsednika Skupštine grada Beograda na dan podnošenja ostavke, 3. septembra 2013. Njegov zamenik Zoran Alimpić, koji je i predsedavao današnjoj sednici, zahvalio mu je na korektnoj saradnji i dobrom radu u prethodnih pet godina. (Beoinfo)