Naslovna » Izlasci » Drugarice i Drugovi: Premijera filma OsnaŽena i izložba
Ogledalo žene – odrazi stvarnosti njene
Ogledalo žene – odrazi stvarnosti njene

Drugarice i Drugovi: Premijera filma OsnaŽena i izložba

U petak, 20. septembra od 20.00, u Domu omladine Beograda biće održana premijera dokumentarno-igranog filma OsnaŽena i otvorena izložba Ogledalo žene – odrazi stvarnosti njene u organizaciji Dah Teatra i neformalne grupe građana/ki Drugarice i Drugovi. Ulaz je slobodan.

Izložba predstavlja radove mladih autorki koje su učestvovale na umetničko-fotografskim radionicama, gde su se bavile temama i pitanjima roda, a u organizaciji neformalne grupe Drugarice i Drugovi. Posle radionica i razgovora o temama kao što su rodno zasnovano nasilje, trgovina ljudima, prikaz žene u medijima, bezbednost na internetu, mlade žene, srednjoškolke i studentkinje, razmenile su svoja iskustva i znanja koja su kasnije prenele na fotografije.

Na otvaranju izložbe, 20. septembra, biće dodeljene nagrade za najbolje fotografije po oceni stručnog žirija, koji će činiti aktivistkinje i umetnice ženskog pokreta, na čelu sa glumicom Majom Vujović. Izložba će biti otvorena do 26. septembra.

Posle dodele nagrada biće prikazan dokumentarni film OsnaŽena. Film govori o jednom individualnom i kolektivnom aktivističkom „putovanju“ i artikulaciji zahteva za ravnopravnost žena i muškaraca, za prekid ćutanja o malim i velikim, ponekad kobnim, nesporazumima. Reditelj je Elmedin Bišić, a umetnička direktorka Maja Vujović.

Regionalni projekat
Cilj projekta EU IPA 2012/13. „Osnaživanje mladih žena za praćenje vladinih politika u oblasti rodne ravnopravnosti“ bio je stvaranje regionalnog partnerstva organizacija civilnog društva koje će doprineti implementaciji zakona o rodnoj ravnopravnosti, politika i akcionih planova u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Projekat se sastojao iz radionica na temu rodne ravnopravnosti, fascilitacije, glas građana i građanki, kao i umetničkih radionica koje je vodila Maja Vujović (Dah Teatar).

Projekat se uspešno realizovao u BiH (Tuzlanski i Zeničko-Dobojski kanton), Beogradu i Crnoj Gori (područje Podgorice). U projektu i na radionicama učestvovalo je više od 150 mladih iz ovih država.

Dah Teatar je bio odgovoran za realizaciju umetničkog dela projekta i filma. (danubeogradu.rs)