Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Guarnerius: Tango i Taurunum na otvaranju XIII sezone

Guarnerius: Tango i Taurunum na otvaranju XIII sezone

U sredu, 4. septembra od 20.00, koncertom pod nazivom „Da li ste za tango?“ Centar lepih umetnosti Guarnerius (Džordža Vašingtona 12) započinje XIII umetničku sezonu.

U godini u kojoj se obeležava decenija od prve beogradske milonge-tango večeri, koja je održana upravo u Guarnerisu, i u duhu promovisanja mladih talenata, kojima Guarnerius posvećuje veliki deo projekata, u novu sezonu publiku će uvesti kamerni ansambl Taurunum. Sastavljen od izuzetnih mladih muzičara – gudača, koji oduševljavaju publiku na svakom svom nastupu, ovaj ansambl obojiće koncert u Guarneriusu ritmom i muzikom autora po čijim izvođenjima su prepoznatljivi – Astora Pjacole.

Pored najpopularnijih tango klasika ovog velikog kompozitora, drugi deo koncerta donosi i filmsku muziku inspirisanu tango ritmom, poput one iz filmova „Miris žene“ i „Mulen Ruž“, a tada će se jedanaestočlanom ansamblu Taurunum, na sceni priključiti i Muzičko društvo „Stanković“.

Kamerni ansambl Taurunum je miljenik domaće publike, a polako pravi i uspešne korake na evropskoj koncertnoj sceni. Ansambl čine učenici gudačkog odseka Muzičke škole „Kosta Manojlović“ iz Zemuna i do sada je između ostalih, osvojio i tri prve nagrade na republičkim takmičenjima.

Taurunum je pobednik takmičenja „Nagrada Guarneriusa“, koje je ovaj Centar pokrenuo 2011. godine. Svojim izuzetnim talentom i umećem, Zemunci su osvojili najpre članove žirija, a zatim i publiku, koja ih je svojim glasovima odabrala za pobednike.

Umetnički rukovodioci ansambla su profesorke Sanda Dramićanin i Ana Vujadinović, a dirigent profesor Nebojša Cvijanović.

Nova sezona Guarneriusa
Pored podrške mladim talentima kroz nastavak serije koncerata najboljih studenata FMU-a, kao i najboljih polaznika majstorskih radionica Jovana Kolundžije (koje su održane ovog proleća u 12 gradova Srbije), nova sezona donosi i gostovanja velikih imena svetske muzičke scene, poput čuvenog flautiste Klaudija Arimanija (Španija) i istaknute ukrajinske pijanistkinje Jevgenije Basalajeve.

Posle leta ispunjenog koncertima širom Evrope, Jovan Kolundžija sa pijanistkinjom Nadom Kolundžijom, u septembru nastavlja veliku turneju po gradovima Srbije, a 13. novembra publiku na Kolarcu očekuje tradicionalno druženje sa našim proslavljenim violinistom. Kao i prošle godine, Jovan Kolundžija će scenu deliti sa ansamblom Gudači svetog Đorđa, uz zanimljiv spoj klasike i filmske muzike. (danubeogradu.rs)

loading...