Naslovna » Izlasci » Festivali » II Paralel – Beogradski festival subkulture, od 30. septembra

II Paralel – Beogradski festival subkulture, od 30. septembra

Na nekoliko lokacija u prestonici od 30. septembra biće održan beogradski festival subkulture, II Paralel.

U ponedeljak, 30. septembra od 19.30, u holu UK Palilula, uz svirku mladog rok benda Impuls i dodelu nagrada najboljim autorima crteža u okviru FB takmičenja „Strip i ploče“, biće otvorena izložba slika „Disciplina haosa“ Luke Dedića (Multimedijalna sala) i izložba Maski – Saše Markovića Mikroba (Galerija Potkovica). Tako će biti obeleženo, uz negovanje uspomene na Mikroba, i 20 godina od kultne radijske emisije „Velika rokenrol prevara“.

U utorak, 1. oktobra, u foajeu Muzeja Jugoslovenske kinoteke, od 19.30, biće otvorena izložba „Film u stripu“. Više od 40 strip tabli sa legendarnim filmskim junacima predstavljenim u stripu, predstavljaju radove nastale tokom poslednjih nekoliko decenija, na tlu bivše Jugoslavije, među kojima su i „Mirko i Slavko“, „Balkanekspres“, „87. policijskа stanicа“… Izložbu su priredili Zdravko Zupan i Bora Grbić.

Na istom mestu – u Kinoteci, od 21.00, projekcijom fascinantnog i potresnog muzičkog dokumentarca iz 2012. godine „Stvaraoci“ (The Creators) započinje „Paradocs“ – Paralel-ova revija muzičkih dokumetaraca. Do nedelje, 6. oktobra, publika će imati priliku da vidi još pet muzičkih dokumentaraca u terminima od 21.00, a u dnevnim terminima od 17.00 i 19.00, legendarna filmska ostvarenja iz fundusa Kinoteke, uz koja su odrastale različite generacije…

U sredu, 2. oktobar od 18.00, na Filozofskom fakultetu, u Svečanoj sali „Dragoslav Srejović“, (108, I sprat), u saradnji sa Institutom za psihologiju, biće održana tribina „Uloga subkultura u razvoju mladih“. Učestvuju Žikica Simić, Vesna Brzev, dr Zora Krnjaić…

U petak, od 20.30, nastupiće Lojd Kol u UK Palilula, prvi put u ovom delu Evrope, velika zvezda 80-ih, a danas odličan kantautor. Kol će svirati pesme i iz perioda sa bendom Commotions, stare tri decenije, kao i najnovije, sa poslednjeg albuma „Standards“.

Festivalski program se završava prvog vikenda u oktobru, segmentom „Subkultura van kruga dvojke“ – besplatnim strip radionicama, namenjenim mladima (UK Palilula, 5. oktobar od 14.00, i Sremčica, OŠ „Vuk Karadžić“, 6. oktobar od 14.00). (danubeogradu.rs)

loading...