Naslovna » Izlasci » Festivali » IV Mikro – festival amaterskog filma, 4. i 5. oktobra

IV Mikro – festival amaterskog filma, 4. i 5. oktobra

U petak i subotu, 4. i 5. oktobra u Uličnoj galeriji (Čavketov pasaž), biće održan četvrti Mikro festival amaterskog filma. Biće predstavljeni amaterski kratki filmovi, „uradi sam“ produkcije.

Ove godine u fokusu festivala je grad, njegove promene i razvoj, uloga kulture i umetnosti u gradskom prostoru i mogućnost da se on učini boljim mestom za život. Zato pobedniku festivala sledi Mikropolis nagrada, simbol utopije grada koji je zamišljen kao zajednički prostor koji pripada svima koji u njemu žive, koji u njemu vide ispunjenje svojih kulturnih, ekonomskih i društvenih želja i potreba.

Off program festivala predstaviće Low-Fi Video pokret koji je nastao spontano 1997. godine posle jedne akcije koju su u tadašnjem Cinema Rexu organizovali studenti tadašnje Filmske škole „Dunav film“. Iz jednog nepretencioznog programa projekcije domaće kućne produkcije izrasla je vrlo živa scena na kojoj je do 2003. godine učestvovalo na desetine mahom mladih autora, koji su u tom periodu gerilski snimili više od 600 kratkih filmova mimo svih ustaljenih produkcijskih tokova i najčešće sasvim primitivnom opremom, dokazujući da „boj ne bije svijetlo oružje“.

U trci za Mikropolis nagradu, o kojoj će odlučivati žiri u sastavu Mirko Jokić, Ivan Velisavljević i Zoran Rajšić, naći će se 33 filma.

Mikro Festival amaterskog filma izlazi na evropsku scenu i od ove godine deo je Transeuropa festivala, jedinstvenog događaja koji se u trinaest evropskih gradova održava u istom trenutku promovišući ideju alternativne Evrope. (danubeogradu.rs)