Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba idejnih rešenja spomenika Isidori Sekulić
Zdravko Joksimović
Zdravko Joksimović

Izložba idejnih rešenja spomenika Isidori Sekulić

U Muzeju istorije Jugoslavije (Botićeva 6) otvorena je izložba na kojoj su predstavljeni radovi sa javnog konkursa za izbor idejnog rešenja spomenika književnici Isidori Sekulić. Konkurs su zajednički organizovali opština Savski venac i Fond „Isidora Sekulić“.

Autor prvonagrađenog dela je Zdravko Joksimović, koji je rekao da mu je u suštini bilo najvažnije da dobro uradi Isidorin portret, što nije bilo lako, jer velika književnica nije volela da se fotografiše. Iza sebe je ostavila tek nekoliko fotografija, od kojih su praktično upotrebljive samo dve.

Dve ravnopravne druge nagrade osvojili su Dragana Ilić i Dragoljub Dimitrijević sa saradnicima. Izložba šest radova koji su ušli u uži izbor za nagradu, a koji su pritom ispunili sve kriterijume (bista u veličini jedan prema jedan i maketa cele figure) biće otvorena do 20. septembra, a radovi se mogu videti svakog dana osim ponedeljka od 10.00 do 20.00.

Na otvaranju izložbe književnik Ratko Adamović, predsednik Fonda, nagovestio je da bi bilo realno očekivati da spomenik u bronzi bude završen i postavljen negde u proleće iduće godine. Dušan Dinčić, predsednik opštine Savski venac, naglasio je da mu veliku čast, ali i odgovornost, predstavlja činjenica da je Isidora Sekulić poslednje decenije svog života provela na Savskom vencu i svoja autorska prava testamentarno ostavila opštini na kojoj je živela (tada je to bilo Topčidersko brdo). (Beoinfo)