Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba Zajednička domovina. Ilustrovani Delibes, do 28. septembra
Delibes - Dva prijatelja
Delibes - Dva prijatelja

Izložba Zajednička domovina. Ilustrovani Delibes, do 28. septembra

Do 28. septembra biće otvorena izložba Zajednička domovina. Ilustrovani Delibes u Institutu Servantes, čime je otvorena i nova sezona posle letnje pauze. Ulaz slobodan.

Izložba obuhvata 30 crteža petnaest istaknutih španskih ilustratora koji su pokušali da vizuelno predstave decu, najznačajnije junake, iz književnih dela Migela Delibesa. Delibes (1920-2010) je jedan od najistaknutijih španskih književnika XX veka, dobitnik nagrade Servantes. Za dž

Sam Migel Delibes je isticao da je „detinjstvo zajednička domovina svih smrtnika“ i da zahvaljujući dečjim likovima uspeva da predstavi svet odraslih na iskren način. Ilustratori su predstavili, koristeći različite tehnike, 15 likova iz deset romana napisanih u periodu između 1947. i 1989. godine.

Ilustracije ne samo da predstavljaju decu kao glavne junake već i bogatstvo tema koje je obrađivao ovaj poznati španski pisac kao što su vezanost za domovinu, poštovanje prirode i odbrana seoskog života. Ilustratori su koristili različite tehnike od crteža olovkom i četkom (akvarel, ulje na platnu), kolaž do digitalnih medija sa ciljem da pokažu bogatstvo Delibesovog književnog sveta i raznolikost španske ilustracije.

Ilustrovani DelibesMigel Delibes jedan je od najznačajnih književnika XX veka u Španiji. Njegova dela prevedena su na tridesetak jezika, a brojna su adaptirana za pozorište i film. „Nevini sveci“, film rađen po njegovom delu, dobio je 1984. godine nagradu u Kanu. Delibes je dobitnik najznačajnijih nagrada od kojih se ističu nagrada Servantes, Nadal i nagrada Princ od Asturije. Kritičari smatraju da se često stavljao u ulogu dece da bi slobodno mogao da kaže sve što misli o društvu i svetu odraslih.

Ova izložba ima za cilj da nam približi književni svet ovog pisca i da nas podstakne na čitanje njegovih dela od kojih su najpoznatija „Jeretik“, „Ljubavna pisma čulnog šezdesetogodišnjaka“ i „Svrgnuti princ“.

Izložbu će pratiti brojne prateće aktivnosti. Prva radionica za decu od sedam do 11 godina i roditelje zakazana je za 11. septembar. Radionicu će voditi Bojana Lukić, vizuelna umetnica i Jasminka Petrović, pisac za decu. Prijava za radionicu na e-mail: cenbel@cervantes.es. (danubeogradu.rs)