Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Kolarac: Najdžel Kenedi, 9. oktobar

Kolarac: Najdžel Kenedi, 9. oktobar

Harizmatični violinista, Najdžel Kenedi, nastupiće u Beogradu 9. oktobra u velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Ulaznice će biti u prodaji od četvrtka, 12. septembra na blagajni Kolarca.

Na najnovijoj turneji Najdžel Kenedi nastupa u manjim, akustičnim dvoranama i u prvom delu koncerta izvodi Bahov preludijum iz Partite broj tri, u E duru, kao i drugi, treći i četvrti stav (Fugue, Andante, Allegro) iz Bahove Sonate broj dva, u a molu.

U drugom delu koncerta publika će uživati u virtuoznom izvođenju džez klasika Fatsa Valera. Valerove kompozicije i izvođenje uticali su na razvoj džez muzike kakvu poznajemo danas – on je tvorac džez standarda kao što su: „Ain’t Misbehavin“, „Squeeze Me“ i „Honeysuckle Rose“. Najdželovi mentori, Jehudi Menjuhin i Stefan Grapeli, poslužili su kao inspiracija za ovaj jedinstveni program i podelu koncerta na klasičnu muziku i džez izvođenje.

Na sceni Kolarca Najdžel će nastupiti sa još tri muzičara, među kojima su: Rolf Busalb (gitara), Jaron Stavi (bas) i Kristof Dziedzic (bubnjevi).

Već više od dvadeset pet godina ovaj britanski violinista važi za jednog od najpriznatijih virtuoza na svetu. Njegov jedinstveni talenat uneo je novu perspektivu kako u klasičan tako i u savremeni koncertni repertoar, čime je Najdžel Kenedi postao violinista sa najviše prodatih albuma na svetu.

Najdžel Kenedi je poznat publici u Srbiji, a i dalje se pamti da je on prvi strani umetnik koji je održao koncert u Beogradu posle bombardovanja 1999. godine. Prvi put je svirao u Beogradu 1997. godine, a ovo je 15. godina od njegovog prvog dolaska – sedam puta je svirao u Beogradu, po jednom u Nišu i Novom Sadu, a pri tom su svi koncerti bili rasprodati.

Od brojnih uspeha koje je ostvario izdvaja se njegovo izvođenje Vivaldijeva „Četiri godišnja doba“, što je i najprodavaniji album klasične muzike ikada, zabeležen u Ginisovoj knjizi rekorda, zatim njegovo izvođenje Elgara za koje je dobio nagradu „Album godine“, kao i izvođenje Bramsovog violinskog koncerta (album koji je bio na vrhu Vulvortove top liste).

U decembru 2012. godine Najdžel je snimio album u Ebi Roud studiju pod nazivom „Recital“, koji se našao u prodaji u martu 2013. Upravo na ovom albumu nalaze se izvođenja Fatsa Valera i Baha, repertoar sa kojim nastupa na koncertnoj turneji. U planu je novo izdanje izvođenja Vivaldijevih „Godišnjih doba“, početkom 2014. godine.

Privatno, Najdžel je navijač Aston Vile i posećuje utakmice sa svojim sinom, kada mu to obaveze dozvoljavaju, jer živi na relaciji između Poljske i Velike Britanije. Poznat je po tome što svira na nekoliko električnih violina, kao i na klasičnoj violini iz 1732. godine, koju je izradio Karlo Bergonci iz Kremone, saradnik Gvarnerijusa i Stradivarija.

Organizator je koncertna agencija „My Way“. (danubeogradu.rs)

loading...