Naslovna » Izlasci » Kritična masa: Dan bez automobila, 22. septembar

Kritična masa: Dan bez automobila, 22. septembar

U nedelju, 22. septembra od 15.00, održaće se Kritična masa – Dan bez automobila.

Biciklisti polaze sa Trga Republike i provozaće se beogradskim ulicama i obeležiti svetski Dan bez automobila.

Tog dana se građani širom sveta okupljaju na ulicama, raskrsnicama i u stambenim blokovima da pokažu da ne moramo živeti u okruženju u kome dominira automobilska kultura. Gradskim vlastima se taj dan preporučuje da prihvate sve zahteve građana i udruženja za zatvaranje ulica za automobilski saobraćaj.

Vožnja se završava u parku Manjež gde je u toku Beogradski festival cveća, a u kom će biti održan koncert benda Horkestar i takmičenje u šumskom višeboju – domaćoj varijatni „Igara bez granica“.

Parklet u Skender begovoj
Prethodno će u Skender begovoj ulici 15 ispred Bike info centra od 10.00 do 14.00 biti postavljen takozvani Parklet, odnosno improvizovana zelena površina koja će zauzeti nekoliko parking mesta i na kojoj će biti postavljene stolice i suncobrani. Akcija će biti izvedena u saradnji UG Ulice za bicikliste, Ciklo svet Srbija, Beociklizacije i Ministarstva prostora.

Ovom prilikom udruženje Beociklizacija organizuje akciju fotografisanja pored horizontalnog znaka za zonu 30.

Ovim će ujedno učesnici pozdraviti uvođenje zone 30 na donjem Dorćolu i simbolično iscrtati deo biciklističke trake u kontra smeru, što je postalo standardno rešenje u svim evropskim metropolama za skraćivanje biciklističkih koridora.

Beograd, kao i svi veći evropski gradovi mora ozbiljno da se pozabavi problemom prostornog planiranja i ovo je poruka nadležnima da povećan broj parking mesta neće rešiti probleme gradskih gužvi i zagađenja nego će ih samo pogoršati, jer povećanje automobilske infrastrukture dovodi veći broj vozila u centar i stvara sve veće gužve. (danubeogradu.rs)

loading...