Naslovna » Izlasci » Festivali » Noć istraživača 2013, 27. septembra
Noć istraživača

Noć istraživača 2013, 27. septembra

U petak, 27. septembra od 16.00 do 22.00 u zoni Knez Mihailove ulice biće organizovana Noć istraživača 2013. Ulaz na sve događaje tokom trajanja Noći istraživača 2013 je besplatan.

Kao i tokom prethodne četiri godine, Noć istraživača će okupiti naučnike, koji će na više lokacija u Beogradu i tri škole u Srbiji, promovisati nauku i istraživanje kao stil života.
Za dž
Istovremeno sa dešavanjima u Beogradu, mobilni timovi u naučnim kombijima će posetiti osnovne škole: „15. oktobar“ iz Pivnica, „Svetozar Marković“ iz Lapova i „Miloje Zakić“ iz Kuršumlije. Njihovi učenici su svojim umetničkim radovima na temu Ja, naučnik pobedili na nagradnom konkursu, na kojem je učestvovalo 25 škola sa 116 radova. Svaki naučni kombi će imati svoju ekipu naučnika, koji će u izabranim školama, u interakciji sa učesnicima, izvoditi zanimljive eksperimente.

Tokom Noći istraživaća će u Francuskom institutu, kao i u svakoj školi koju će posetiti naučni kombi, biti organizovano i Evropsko ćoše. Ova aktivnost će biti organizovana kao interaktivni kviz o poznatim evropskim naučnicima, a posetioci EU ćošeta u Beogradu će imati priliku da se upoznaju sa aktuelnim projektima FP7 u Srbiji.

U prostorijama Francuskog instituta će se u 16.00 i zvanično označiti početak manifestacije u prisustvu zvaničnika francuske ambasade i instituta, kao i vodećih ljudi beogradskih akademskih institucija organizatora ove manifestacije.

Srbija je dobila podršku Evropske komisije za još jedan projekat pod imenom Six Senses of Science (SoS), čiji je nosilac Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, i u sklopu kog će manifestacija biti održana u Novom Sadu i Zrenjaninu.

Tokom manifestacije Noć istraživača posetioci će moći da uzmu učešće u velikom broju naučnih aktivnosti. Velika naučna avantura će omogućiti učesnicima svih uzrasta da se informišu i upoznaju sa važnim naučnim konceptima putem direktnog iskustva.

Ova naučna manifestacija održava se u sklopu projekta „Science in Motion for Friday Night Commotion“ (SCIMFONICOM) pod pokroviteljstvom Evropske komisije. Organizatori su Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i Fakulet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu.

Noć istraživača 2013 – programi
Lov na blago će ponuditi učesnicima nekoliko zabavnih eksperimenata koje treba dovršiti određenim redosledom prateći priloženu mapu.

Nauka u fikciji omogućiće ljubiteljima knjige da razgovaraju o različitim naučnim fenomenima opisanim u savremenoj literaturi.

Naučna crtanija pruža priliku đacima osnovnih i srednjih škola da uče o naučnim pojmovima na kreativan i zabavan način, kroz igru crteža i pantomime sa istraživačima.

Pitaj, saznaj, voli je akcija zamišljena kao niz interaktivnih multimedijalnih predavanja fokusiranih na važne naučne i kontroverzne teme.

Dragulji nauke je radionica koja ima za cilj da pokaže da je nauka je zabavna i da se može primeniti u svakodnevnom životu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.