Naslovna » BG servis » Položen kamen temeljac za izgradnju ambasade Japana

Položen kamen temeljac za izgradnju ambasade Japana

Ambasador Japana, Masafumi Kuroki, i Dejan Vasović, gradski arhitekta, položili su juče u Ulici trešnjinog cveta u Novom Beogradu kamen temeljac za zgradu buduće ambasade Japana.

– Svima u gradu Beogradu je veliko zadovoljstvo što prisustvujemo ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju nove japansake ambasade. Već više od 20 godina čekamo da se ona izgradi, i podsećam da se se radi o prijateljskom narodu, kome ne možemo dovoljno da zahvalimo za svu pomoć koju nam je pružio. Japan je zemlja koja nam je najviše pomogla onda kada nam je bilo najteže i to ćemo zauvek pamtiti. Drago nam je i da smo mogli da pomognemo da se prevaziđu svi imovinski problemi, što je resorno ministarstvo pomoglo da se što pre izdaju sve potrebne dozvole. Grad Beograd će urediti prostor ispred ambasade, pretvoriće ga u lepi japanski park, tako da ovo neće biti samo Ulica trešnjinog cveta, već i ulica japanske ambasade – rekao je Dejan Vasović.

Masafumi Kuroki, ambasador Japana, rekao je da Japan i Srbija imaju veoma dobre odnose i da Japan smatra da je naša zemlja veoma važna u ovom regionu.

– Mi se trudimo da produbimo naše dobre odnose i nadamo se da će izgradnja nove ambasade biti korak u dobrom pravcu uspostavljanja još boljih odnosa dve zemlje. I pre izgradnje, trudili smo se da ti odnosi budu najbolji mogući, ali nova zgrada označiće i novi simbol i bolji podsticaj da radimo zajedno – rekao je ambasador Japana.

Zgrada diplomatsko-konzularnog predstavništva Japana imaće 4.250 kvadratnih metara. Objekat će biti poligonalnog oblika sa atrijumom, projektovan u savremenom arhitektonskom stilu. Očekivani datum završetka radova je početak 2015. godine. Arhitektonsko rešenje delo je japanskih arhitekata.

„Zelenilo – Beograd“ će deo ispred ambasade urediti u japanskom stilu. Vrednost radova iznosi 2.228.140 dinara, a JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ preuzelo je obavezu izvođenja potrebnih radova vezanih za spoljne instalacije vodovoda i kanalizacije, a prema projektnom rešenju japanske ambasade.

Grad Beograd je u avgustu 2010. godine svečano dodelio povelju počasnog građanina Beograda bivšem ambasadoru Japana u Srbiji gospodinu Tadašiju Nagaiju, a u septembru 2010, na Kalemegdanu, grad Beograd je izgradio Japansku česmu, u znak zahvalnosti narodu te zemlje.

Donacije
U najznačajnije donacije Japana ubrajaju se donacija 93 autobusa, rezervnih delova i opreme za Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd“, u vrednosti od 15,2 miliona evra, donacija rezervnih delova u vrednosti od 150.000 evra za revitalizaciju autobusa, sredstava za unapređenje vodovodnog sistema u vrednosti od 7,3 miliona evra, nabavka medicinskih aparata i instrumenata za kliničke centre i bolnice u Beogradu (Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć tri sanitetska vozila u vrednosti od 80.000 dolara), sredstva od preko 140.000 evra za rekonstrukciju i uređenje beogradskih osnovnih i srednjih škola, sredstava za izgradnju Japanskog vrta u okviru Botaničke bašte „Jevremovac“, koji je opština Stari grad sanirala 2012. godine i drugo.

Nakon katastrofalnog potresa i cunamija koji je pogodio Japan, tokom 2011. godine 32.884 Beograđanina su preko uplatnica „Infostana“ narodu Japana uplatila 15 miliona dinara. Grad Beograd je donirao 25 miliona dinara, dok su gradska preduzeća, opštine, zdravstvene i kulturne institucije sakupile oko 28,5 miliona dinara (od toga su komunalna preduzeća čiji je osnivač Beograd prikupila 13.150.000 dinara). Tokom velike humanitarne akcije „Beograd za Japan“ prikupljeno je oko 597.000 dinara. (Beoinfo)

loading...