Naslovna » Izlasci » Šesnaest ambasada podržalo Beograd Prajd 2013

Šesnaest ambasada podržalo Beograd Prajd 2013

Ambasadori šesnaest diplomatskih predstavništava u Beogradu podržali su Beograd Prajd 2013, koji će biti održan od 20. do 29. septembra i zatražili od Vlade Srbije da omogući održavanje mirnog i bezbednog Prajda.

Pisma podrške su stigla od ambasadora Australije, Austrije, Belgije, Kanade, Hrvatske, Danske, Finske, Nemačke, Italije, Holandije, Norveške, Španije, Švedske, Švajcarske i Velike Britanije, Misije OEBS u Srbiji, a Prajd je podržao i komesar za ljudska prava Nils Muižnieks u ime Saveta Evrope.

U odvojenim pismima podrške Organizacionom odboru Beograd Prajda 2013. ističe se značaj „pluralizma, nediskriminacije, tolerancije, pravde, solidarnosti i jednakosti kao osnovnih vrednosti“ i zahteva od Vlade Srbije da omogući LGBT populaciji da „ostvari svoje pravo na mirno okupljanje“. Ambasadori su posebno istakli da je potrebno „stati na kraj nekažnjavanju i pretnjama nasiljem“ koje moraju biti procesuirane u skladu sa zakonima države Srbije.

Posebno se navodi da su zakonski propisi Srbije usmereni ka zaustavljanju diskriminacije i govora mržnje doneti, te da bi „miran i ugodan Prajd u Beogradu, adekvatno obezbeđen od strane vlasti, predstavljao još jedan znak posvećenosti Srbije stvaranju kulture tolerancije i raznolikosti, i suprostavljanja stigmatizaciji i stereotipima, kao i diskriminaciji, govoru mržnje i nasilju“. Pismo završava pozivom srpskim političkim vođama i nosiocima svih relevantnih političkih funkcija da omoguće miran i siguran ambijent za održavanje Prajda.

„Garantovanje prava LGBT osobama zahteva aktivnu, konzistentnu i odlučnu politiku državnih institucija, uključujući podjednako i centralne i lokalne organe vlasti“, piše u pismu.

Beograd Prajd 2013. će biti održan od 20. do 29. septembra i obuhvatiće međunarodnu Konferenciju o slobodi okupljanja LGBTIQ zajednice (21. i 22. septembar), Prajd Forum (27. septembar), mnoštvo debata i okruglih stolova koji će položaj LGBTIQ populacije posmatrati iz različitih perspektiva – medijske, religijske, obrazovne, ali i bogat umetnički program koji podrazumeva izložbe, koncerte, filmske projekcije i druge aktivnosti.

Do sada, svoje prisustvo na Beograd Prajdu su potvrdili predstavnici UN, OEBS-a, Delegacije Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Vlade Švedske, kao i brojni nezavisni eksperti iz celog sveta i pripadnici diplomatskog kora. (danubeogradu.rs)

loading...