Naslovna » Izlasci » Izložbe » Stogodišnji kabineti ETF-a otvoreni za javnost
ETF

Stogodišnji kabineti ETF-a otvoreni za javnost

Tokom manifestacije Dani evropske baštine, stogodišnji kabineti Elektrotehničkog fakulteta (ETF, Bulevar kralja Aleksandra 73) biće po prvi put otvoreni za javnost!

Kako je Tesla „pravio gromove“, na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje ili „natera“ varnica da skače od jednog šiljka do drugog, kako sagrađenu elektranu povezati u sistem i kako, saznaće se tokom neobične ture kroz stare kabinete ETF-a.

U okviru kulturno turističke rute Putevima Tesle kroz Srbiju, ETF i Klaster puteva kulture otvaraju po prvi put za javnost stogodišnje kabinete ETF-a, 20. septembra od 17.00, a u holu fakulteta biće prikazana izložba „Teslina vizija interneta“.

Kabinete će svečano za posetioce otvoriti prof. dr Branko Kovačević, dekan ETF-a. Posle otvaranja, termini za obilazak su 23. i 25. septembar od 18.00.

Okupljanje posetilaca je kod spomenika Nikoli Tesli, ispred fakulteta. Broj posetilaca je ograničen, prijave se vrše putem broja telefona 063/444-089, između 12.00 i 14.00 i na e-mail info@suetf.org. Vodiči u ovoj neobičnoj turi biće studenti ETF-a i „Mladi za turizam“.

Posetioci će moći da vide i „pretke“ današnjih punjača mobilnih telefona, koji zauzimaju pola laboratorije 19. Laboratorija 78 čuva pravo malo blago gotovo bez promena više od 50 godina. Nije čak puno izmenila ni svoju originalnu arhitekturu. U njoj se mogu videti originalni otpornici, sijalice, galvanometri sa svetlosnom kazaljkom i razvodne table stare više od jednog veka na kojima, verovali ili ne, studenti i dalje rade.

Izložba „Teslina vizija Interneta“
Od 20. Do 30. Septembra (9.00-19.00) u holu ETF-a biće otvorena izložba „Teslina vizija Interneta“. Nikola Tesla je još 1900. u svom projektu „Svetski sistem“, govoreći ondašnjim tehničkim rečnikom, opisao u 12 tačaka ono što se danas zove bežični Internet, mobilna telefonija i GPS. Multimedijalni projekat autora Lazara Boškovića, realizovan je u saradnji Registra nacionalnog internet domena Srbije, Galerije O3one i Muzeja Nikole Tesle, a dizajn izložbe delo je Dušana Vojnova, iz Orange studija.

Izložba i istoimeni internet sajt pokazuju da je čovečanstvo još početkom 20. veka moglo da dobije preteču današnjih informaciono-komunikacionih tehnologija, samo da su investitori hteli da ulože sredstva u Tesline vizionarske zamisli.

Putevima Tesle kroz Srbiju
Ruta Putevima Tesle obuhvata Muzej Nikole Tesle, kao centralnu tačku, zatim Muzej nauke i tehnike i ETF, „Beograd iz ugla Nikole Tesle“ – putanju kojom se kretao Tesla 1892. godine kada je posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, kao i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Najstarija hidroelektrana „Pod gradom“ kod Užica nastala je samo četiri godine posle Nijagare.

Razvoj kulturne rute Putevima Tesle inicirao je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, koji upravo radi na istraživanju mogućnosti postavljanja temelja ove rute, a Klaster puteva kulture će se pobrinuti da njen dalji razvoj i dovođenje što većeg broja turista.

Klaster puteva kulture je prva organizacija koja će se ozbiljnije pozabaviti razvojem kulturnih ruta na Balkanu, kao specifičnih kulturno-turističkih proizvoda. Među članicama Klastera puteva kulture je više od 40 institucija kulture, turističkih organizacija, privrednika, čak pet fakulteta (ETF iz Beograda, Tehnički fakultet iz Novog Sada, Departman za turizam PMF iz Novog Sada, Univerzitet Singidunum, Elektronski fakultet iz Niša). (danubeogradu.rs)

loading...