Naslovna » Izlasci » Sport » Veslanje: Juniorsko Balkansko prvenstvo, 7. i 8. septembar

Veslanje: Juniorsko Balkansko prvenstvo, 7. i 8. septembar

Na Adi Ciganliji, 7. i 8. septembra, biće održano juniorsko Balkansko prvenstvo u veslanju. Okupiće se veliki broj osvajača medalja sa ovogodišnjeg svetskog i evropskog prvenstva za juniore u Litvaniji, odnosno Belorusiji.

Nastupiće više od 300 takmičara iz sedam zemalja koji će se boriti za medalje na poslednjem velikom takmičenju mlađih kategorija u ovoj sezoni. Spisak veslača i veslačica koji će se ogledati na poznatom beogradskom kupalištu i jednom od regatnih centara srpskog veslačkog sporta je impozantan. On bi trebalo bi da bude sasvim dovoljna pozivnica za sve poklonike veslanja, ali i sporta uopšte, da dođu za vikend na Adu Ciganliju i da na licu mesta vide neke od najboljih svetskih takmičara uzrasnih kategorija do 18 i do 16 godina.

Pored srpskog tima, koji će nastupiti u najjačem sastavu, predvođenim svetskim juniorskim viceprvakom u skifu Šljukićem, juniorskim evropskim prvacima i osvajačima svetske bronze u osmercu Marinkovićem, Došljakom, Kekićem, Selakovićem, Gavrićem, Mačkovićem, Pivačom, Stankovićem i kormilarom Jošićem, te juniorskim osvajačima kontinentalne bronze i finalistima SP u Trakaiju dvojcu bez kormilara Lončarevićem i Beđikom na Balkanskom prvenstvu će učestvovati i reprezentacije Rumunije, Grčke, Bugarske, Turske, Makedonije i BiH, koja će debitovati na ovom takmičenju.

Sve one dolaze u najjačim sastavima, tako da će gledaoci moći da na delu vide, između ostalog, rumunski četverac bez kormilara i dubl skul, koji su u Litvaniji postali juniorski svetski prvaci odnosno planetarni vicešampioni, zatim grčki dvojac bez korimilara, vlasnika svetske bronze, te rumunski ženski dvojac bez kormilara, svetskog viceprvaka iz Trakaija…

– Godinama unazad balkansko prvenstvo predstavlja najjači svetski regionalni skup mlađih kategorija budući da na njemu učestvuju i Srbija, Rumunija, Grčka, Bugarska i Turska, zemlje čiji takmičari redovno osvajaju medalje na svetskim i evropskim prvenstvima. Tako je i ove godine. U Beograd stižu posade koje su zablistale ove sezone u Minsku i Trakaiju i zbog toga pozivam sve klubove u zemlji i sve ljubitelje ovog sporta da u što većem broju dođu za vikend na Adu Ciganliju jer će imati jedinstvenu priliku da posmatraju duele veslača i veslačica svetskog kova u svojim uzrasnim kategorijama. Mnogo očekujemo i od kompletnog sastava našeg veslačkog tima koji je pažljivo selektiran kroz Izbornu regatu za ovo takmičenje. Naravno, od reprezentativaca koji su branili boje na Evropskom prvenstvu u Belorusiji i Svetskom šampionatu u Litvaniji s pravom očekujemo da povuku najviše, ali verujemo da će i sve ostale srpske posade što u juniorskoj, što u kadetskoj konkurenciji, biti na najvišem nivou – kazao je Nebojša Jevremović, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije, organizator predstojećeg takmičenja.

Itinerar
U subotu u 9.30 Balkanski šampionat, koji se svake pete godine održava u našoj zemlji, biće i svečano otvoren. Pola sata kasnije počinju okršaji koji će trajati do 12.30 časova. I drugog dana Balkanijade takmičenje počinje u 10.00 a planirani kraj je dva i po sata kasnije. (danubeogradu.rs)