Naslovna » Izlasci » Izložbe » 17. Bijenale keramike od 10. oktobra
Bijenale keramike - Velimir Vukićević
Bijenale keramike - Velimir Vukićević

17. Bijenale keramike od 10. oktobra

Tradicionalna izložba Sekcije za dizajn, 17. Bijenale keramike, biće otvorena od 10. (19.00) do 31. oktobra u Galeriji RTS (Takovska 10).

Izložba keramike i stakla ULUPUDS-a jedna je od najznačajnih izložbi koju više od trideset godina organizuje ovo udruženje. Na ovogodišnjoj postavci publika će uživati u najraznorodnijim eksponatima 26 srpskih i četiri švajcarska umetnika. Žiri će nagraditi tri najuspešnija rešenja.

Cilj ove manifestacije je predstavljanje najboljih i najnovijih dostignuća u oblasti savremene umetničke keramike i dizajna Beograda, sa idejom da na kvalitetan način prikaže najznačajnija ostvarenja nastala u periodu između dva Bijenala.

Vizija Bijenala keramike „Beograd“ je da doprinese popularizaciji umetnosti i dizajna keramike u Beogradu, u kome i umetnici i publika mogu da istraže najnovije tendencije i doprinesu kreiranju buduće sveže i hrabre interpretacije keramike.

Pozitivna energija i kreativnost
U godini Jubileja, kada ULUPUDS proslavlja 60 godina od osnivanja, jedna od najznačajnijih postavki našeg Udruženja pored Majskog salona, Retrospektivne izložbe ULUPUDS, Zlatnog pera i Retrospektivne izložbe Sekcije za scenografiju i kostimografiju je svakako i 17. Bijenale keramike.

Uprkos teškoj materijalnoj situaciji u kojoj se nalazi ULUPUDS, kultura i umetnost u ovoj zemlji, uz veliki entuzijazam, pozitivnu energiju, kreativnost članova udruženja, ove manifestacije su po kvalitetu umetničkih radova i broju izlagača održale zavidan nivo.

Interesovanje za ovu izložbu, koja je pored Trijenala keramike jedina relevantna domaća manifestacija koja promoviše vrhunsku umetničku keramiku nastalu u poslednje dve godine ne jenjava. Više od tri decenije, na ovoj izložbi uz najeminentnija imena, višestruko nagrađivanih i priznatih autora, izlažu i mlade generacije, nove nade srpske keramike koje su stasavale ugledajući se na starije kolege ,stvarajući svoje autentične umetničke rukopise.

Savet izložbe je imao lak zadatak, jer su eksponati svih 26 članova Sekcije za umetnost i dizajn keramike i stakla ULUPUDS i četiri umetnika iz Švajcarske zaslužili da budu na ovogodišnjoj postavci. Biće predstavljene razne keramičke tehnike a publika će moći da vidi stilizovane čajnike, porcelanske goblene i slike, ambalažu za kozmetiku, retro verzije ukrasnih tanjira…

Umetnici čiji će radovi biti izloženi su Sanja Sremac, Ana Lazić, Aleksandra Miletić, Dejan Stepanović, Miroljub Dramićanin, Velimir Vukićević i drugi, ali i Jens Balkert, Suzy Balkert, Jacques Vatre i Rita Muller. (danubeogradu.rs)

loading...