Naslovna » Izlasci » Festivali » 45. BEMUS: Rekvijem na svečanom otvaranju
Les Musiciens Du Louvre - BEMUS
Les Musiciens Du Louvre - BEMUS 2013

45. BEMUS: Rekvijem na svečanom otvaranju

U Sava centru, 12. oktobra od 20.00, biće otvoren 45. BEMUS koncertom Hora i Simfonijskog orkestra RTS „Đuzepe Verdi (1813-1901): Rekvijem“.

Na bini će biti i Hor Obilić AKUD Branko Krsmanović, Akademski hor Collegium Musicum; dirigent je Bojan Suđić, a solisti Ajle Asonji – sopran, Nataša Jović-Trivić – mecosopran, Marsel Rejans – tenor i Luciano Batinić – bas.

Cene ulaznica su 600, 900, 1.200 i.1.500 dinara. Koncert je organizovan u saradnji sa Muzičkom produkcijom RTS i Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu.

Verdijev „Rekvijem“, najznačajnije je ostvarenje u opusu ovog kompozitora. Iako nije predviđen za scensko izvođenje, „Rekvijem“ je izuzetno dramatično ostvarenje koje izrasta u velikim kontrastima snažnih emocija i jednostavne nežnosti.

Koncerti ali i premijere BEMUS-a
Do 21. oktobra na nekoliko lokacija u gradu biće održano nekoliko koncerata u okviru manifestacije Beogradske muzičke svečanosti. Pored domaćih, učestvovaće i nekoliko umetnika iz inostranstva.

Dan posle svečanog otvaranja, 13. oktobra u atrijumu Narodnog muzeja biće priređen koncert Hora bazelskih dečaka kojim će dirigovati Markus Teutšbajn. Na programu su dela Skarlatija, Svidera, Šuberta, Baha, Šica, Mocarta i drugih.

U Kolarcu, 14. oktobra od 20.00, pijanista Aleksandar Šandorov sviraće dela Bramsa, Stravinskog, Prokofjeva i Hinastere. Ulaznice koštaju 300, 600 i 900 dinara.

U JDP-u premijerno će biti izvedena opera Isidore Žebeljan „Dve glave i devojka“ po libretu Borislava Čičovačkog. Žebeljan orkestrom će dirigovati Premil Petrović, a režiju i scenografiju uradio je Ran Artur Braun. Solisti su Ajle Asonji, Aneta Ilić, Pjotr Pročera, Ajvan Ladlou, a narator Nikola Đuričko. Cena ulaznice je 700 dinara.

U Kolarčevoj zadužbini u sredu, 16. oktobra nastupiće Ansambl Metamorfozis koji čine Saša Mirković (viola), Stanko Madić (violina) i Aleksandar Radulović (vibrafon i zvona). Ovi vrsni muzičari izvešće dela Bokerinija, Persela i drugih uz nekoliko srpskih premijera, a dirigent je Nemanja Mitrašević. Cena ulaznice je 400 dinara.

U BDP-u, 17. oktobra od 20.00, gostuje Ansambl Studio 6 (karta – 500 dinara), a u Kolarcu će 18. oktobra od 20.00 nastupiti Ksenija Janković i Nenad Lečić (karte – 500, 700 i 900 dinara).

Program duhovne i svetovne muzike prirediće Prvo beogradsko pevačko društvo (19. oktobar, Kolarac) i dečji hor Društva, koji će dirigovati Svetlana Vilić. Cena ulaznice je 400 dinara. Istog dana u atrijumu Narodnog muzeja Beogradski kamerni hor predstaviće premijerno kompozicije modernih evropskih kompozitora.

Svečano zatvaranje BEMUS-a je 21. oktobra od 20.00 u Kolarčevoj zadužbini. Francuski ansambl Les Musiciens Du Louvre izvodiće Bahova dela. Ulaznice koštaju 600, 800 i 1.000 dinara. (danubeogradu.rs)