Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag na Sajmu knjiga: Godina za priču
Arhipelag - nove knjige
Arhipelag - nove knjige

Arhipelag na Sajmu knjiga: Godina za priču

Glavni urednik Gojko Božović izdavačke kuće Arhipelag predstavio je nova izdanja koja će biti objavljena do Sajma knjiga u Beogradu.

– Ovo će očigledno biti godina za priču. A mi smo odlučili da ovu godinu posvetimo priči u kojoj se može uživati i s kojom se može razumeti naše vreme. To nije samo priča kao žanr, nego i priča kao oblik komunikacije i način razumevanja – rekao je Gojko Božović.

Arhipelag je u ovoj godini objavio četrdeset novih i obnovljenih izdanja, pokrenuo dve nove edicije, organizovao novo izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti i pokrenuo nekoliko velikih projekata, od kojih je najnoviji Nagrada za ekonomsku istoriju Balkana. Objavljene su knjige najboljih savremenih srpskih pripovedača.

Na Sajmu knjiga premijerno će biti predstavljena nova knjiga priča Davida Albaharija „Propuštena prilika“, dok su ranije objavljene nove knjige priča Mihajla Pantića „Hodanje po oblacima“ i Jelene Lengold „U tri kod Kandinskog“.

Uporedo sa pričama, Arhipelag objavljuje nekoliko izuzetno zanimljivih domaćih i prevedenih romana. Novi roman Milete Prodanovića „Arkadija“ biće premijerno predstavljen na Sajmu knjiga. „Arkadija“ je uzbudljiv tranzicijski roman o ključnim izazovima našeg vremena u kome se pojavljuju ruski i domaći tajkuni, visoka politika i krupni kriminal, stvarnost koja prevazilazi fantastiku, korupcija kao drugo lice tranzicije.

Novo izdanje romana Vladislava Bajca „Bekstvo“ od biografije pripoveda o Đorđu Šagiću, junaku sa osam imena i sa osam biografija, koji je ceo život tragao za slobodom i sobom.

Roman Džona Ralstona Sola „Mračne destrukcije“ je crna komedija međunarodnih razmera, od Njujorka do Pariza i Beograda, od Maroka do Haitija, od ljubavnih priča do krimi zapleta, od globalizacije do globalne korupcije, od uzroka Prvog svetskog rata do događaja koji su obeležili naše vreme. Roman „Volja i sudbina“ je velika sinteza jedinstvene pripovedačke magije Karlosa Fuentesa i nedvosmislenog angažmana kojim je izrazio dramu i iskušenja Meksika i Južne Amerike. Fuentesovo uzbudljivo i provokativno pripovedanje kroz sudbinu mladića Jošue prati politiku i svakodnevicu Meksika i Južne Amerike u poslednje tri decenije. Istovremeno, ovaj roman je velika saga o ljubavi i strasti, ali i o prijateljstvu i izdaji.

„Jedini čovek na kontinentu“ je najpoznatiji roman nagrađivane nemačke književnice Terezije More. U pitanju je nesvakidašnji roman o junaku koji u velikoj poslovnoj zgradi radi za jednu multinacionalnu korporaciju u kojoj predstavlja samo mali šraf u velikom sistemu. „Jedini čovek na kontinentu“ je najbolji evropski roman o iskustvu korporacijske stvarnosti. Kada počinje svetska ekonomska kriza, junak odjednom shvata da u njegovoj korporaciji nešto ne funkcioniše i on ubrzo postaje jedini čovek te korporacije na evropskom kontinentu.

Pažnju čitalaca svakako će privući knjiga eseja i priča o savremenosti Čarlsa Simića „Gledaj dugo i netremice“. Ova knjiga je strasno i lucidno svedočanstvo o iskušenjima modernih vremena: o političkoj neodgovornosti, o vojnim intervencijama, o tome ko su danas autentični svedoci užasa, o nestanku javnog dobra iz javnih politika, o novom globalnom talasu pesimizma, o marginalizaciji znanja, o javnim bibliotekama koje se u SAD sve češće zatvaraju, o filmovima koje ne možemo zaboraviti ili o slikama i prizorima savremenog sveta koje ne smemo prećutati. Simić oživljava vlastitih sećanja na odrastanje u Beogradu ili pak na život u Evropi i potom u Americi.

Do Sajma knjiga biće objavljena i knjiga memoara Dragoljuba Mićunovića „Život u nevremenu“, uzbudljiva slika istorijskih, političkih, ideoloških, društvenih i kulturnih prilika u najvećem delu XX veka. U ovoj provoj knjizi Mićunovićevih memoara obuhvaćen je period od 1930. do decembra 1990. godine. Pričajući o događajima u kojima je bio svedok i učesnik, Mićunović rekonstruiše zbivanja od predratnog Skoplja, Drugog svetskog rata u unutrašnjosti Srbije i dolaska nove vlasti, 1948, hapšenja i Golog otoka, preko Beograda pedesetih i šezdesetih godina, dramatičnih zbivanja 1968. i policijskih i političkih progona i pritisaka tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, godina provedenih u Nemačkoj, sve do pada Berlinskog zida i obnove političkih stranaka i višepartijskog sistema. Stotine događaja, preko hiljadu ličnosti. Zanimljivi uvidi, utemeljena rekonstrukcija zbivanja, nova slika poznatih događaja, iskustvo minulog vremena. Izazov za savremenike, svedočanstvo protiv zaborava.

Poznat i ranije kao izdavač velikih poljskih pisaca, Arhipelag će na Sajmu knjiga na kome je Poljska počasni gost predstaviti tri velike knjige savremene poljske književnosti: knjigu priča Zbignjeva Herberta „Kralj mrava“, u kojima se govori o manje poznatim i marginalizovanim bogovima grčke i rimske mitologije, knjigu eseja Adama Zagajevskog „Odbrana vatrenosti“ u kojoj se govori o poeziji i istoriji, o ideologiji i sumnji, o politici i stvarnosti, o Ničeu i Sioranu, o Česlavu Milošu i Zbignjevu Herbertu, kao i knjigu drama Januša Glovackog „Antigona u Njujorku“.

Nova edicija „Priče iz istorije“ započinje knjigom Duška Lopandića „Bitke za Balkan“ u kojoj ovaj autor ispisuje priče, hronike i povesti o borbama i bitkama od Ertogrula i Osmana do kralja Milutina i cara Dušana, preko poslednjih Nemanjića do princa Evgenija Savojskog i nekoliko opsada Beograda.

Tu je i novo kolo edicije „Sto slovenskih romana“, kao i knjigu priča najprevođenijeg slovenačkog pisca Draga Jančara „Džojsov učenik“.

Arhipelag je jedan od retkih domaćih izdavača koji objavljuju poeziju. Ove godine objavljuje knjige pesama Tomaža Šalamuna, pesnika koji je ovih dana dobio Njegoševu nagradu za književnost, i albanskog pesnika Fahredina Šehua, kao i nove knjige pesama Vladimira Kopicla i Slobodana Zubanovića.

Posle tematskih antologija savremene priče „Bunker“ i „Kuća na ravnom bregu“, objavljenih pre nekoliko meseci, biće objavljena i knjiga „Priče o Savamali“. Priče u ovoj knjizi nastale su zahvaljujući konkursu Arhipelaga i Mikser festivala za najbolje neobjavljene priče o Savamali i savskoj padini Beograda. U knjizi se nalaze priče vrlo poznatih autora i priče autora koji se prvi put predstavljaju javnosti. Priče u ovoj knjizi oblikovane su u susretu sa svakodnevicom i istorijom, trajanjem i trenutkom mesta u kome se otkrivaju jake simboličke snage. (danubeogradu.rs)

loading...