Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Premijera opere Holanđanin lutalica

Beogradska filharmonija: Premijera opere Holanđanin lutalica

Beogradska filharmonija će publici pružiti priliku da čuje izvođenje Vagnerove opere Holanđanin lutalica, posle gotovo pola veka, pod upravom šefa-dirigenta Muhaja Tanga, u petak 4. oktobra od 20.00, u Kolarcu. Ovim koncertom maestro Tang grandiozno započinje četvrtu sezonu na čelu orkestra Beogradske filharmonije.

U godini kada čitav svet obeležava dva veka od rođenja Riharda Vagnera, Beogradska filharmonija će prvi put u toku devedesetogodišnje istorije, integralno izvesti Vagnerovu operu Holanđanin lutalica, u okviru Klasičnog ciklusa. Filharmonija će tako proslaviti muziku kompozitora koji je svojim muzičkim i filozofskim idejama promenio istoriju umetnosti.

Maestro Tang Vagnera ceni kao velikog majstora čije su ideje i principi još avangardni, a sa njegovom se muzikom u potpunosti poistovećuje i doživljava je svojom.

„Osim velikog interesovanja za Vagnerovo stvaralaštvo, za njega me vezuje i dugogodišnje iskreno prijateljstvo sa njegovom unukom Fridlinde. Svakodnevno Vagnera pronalazim i u Cirihu, gde živim, često prepoznajem pejzaže i atmosferu iz njegovih dela“, otkrio je Muhai Tang.

Tang ističe univerzalnost Vagnerove muzike i činjenicu da se njegove opere jednako uspešno izvode i koncertno, gde je uloga orkestra još intenzivnija.

Maestro Muhai Tang i naredne tri godine biće na čelu orkestra Beogradske filharmonije. On je prvi dirigent iz Kine koji se školovao na zapadu, a stekao je međunarodnu reputaciju kada ga je Herbert fon Karajan pozvao da diriguje pretplatnički ciklus koncerata Berlinske filharmonije 1983. godine. Posle tri decenije uspešne karijere, neumorno putuje sa kontinenta na kontinent u svojoj muzičkoj izgradnji mosta između zapadne i istočne muzičke tradicije.

Maestro će na koncertu u petak predvoditi renomiranu pevačku postavku iz Mađarske, Srbije i Nemačke, kao i hor Kodalj iz Debrecina. Uloge će tumačiti sopran Silvija Ralik, mecosporan Iva Profaca, tenori Tomas Pifka i Ištvan Horvat, bariton Johanes Šverski i popularni bas Gabor Brec. (danubeogradu.rs)