Naslovna » Izlasci » Festivali » Dani švajcarske muzike od 13. do 19. oktobra

Dani švajcarske muzike od 13. do 19. oktobra

U Beogradu i Novom Sadu od 13. do 19. oktobra biće priređeni Dani švajcarske muzike.

Tokom manifestacije biće predstavljen deo jedne veoma bogate muzičke scene, koja sve više, postaje deo globalne muzičke ponude, koja zapljuskuje i region Balkana. Čak šest koncerata u Novom Sadu, deo kao program „Improstor-a“, a ostatak kao deo festival „Interzone“, dok će u Beogradu publika imati priliku da čuje čak 19 nastupa, na četiri različite lokacije, uz radionicu, koju će voditi švajcarski duo Diatribes.

U proteklih desetak godina su beogradskoj publici predstavljeni neki od najznačajnijih umetnika iz Švajcarske, kako kroz programe muzičkih festivala, tako i kroz specijalne projekte poput Swiss Balkan Creative Music. Ove jeseni se ostvaruje obimna umetnička razmena, brojni umetnici iz svih zemalja region će učestvovati na festivalu Culkturescapes u Švajcarskoj, dok će švajcarski muzičari nastupati pored Beograda i Novog Sada i u Skoplju, Tirani, Ljubljani i Zagrebu.

Glavnina programa se ipak održava u Beogradu, radionica dua Diatribes i domaćih muzičara počinje 12, a rad će predstaviti 14. oktobra u Studiju M u Novom Sadu, te veče kasnije u Kulturnom centru Rex. Na istom mestu će koncerti, u Beogradu biti održani 13. i 14, a večernji program će 16. biti nastavljen u Studiju 6 Radio Beograda, uz direktan TV i radio prenos koncerta pijanistkinje Vere Kappeler.

Program se završava 18. i 19. oktobra u Domu omladine Beograda, gde će nastupiti eksperimentator Norbert Moslang, te jazz trio Lusiena Duboisa, a program, poslednje večeri zatvaraju jazz sastav Plaistow i world music atrakcija Imperial Tiger Orchestra, oba iz Ženeve.

Od 13. do 15. oktobra, svakog popodneva od 18.00 u Galeriji 12 Hub (preko puta zgrade Geozavoda) spremljen je specijalni program „Improve Encounters„, gde će zajedno nastupati gosti iz Švajcarske, sa najboljim domaćim muzičarima, u kratkim setovima, koje će prenositi NOFM radio.

Ulaznice za koncerte u Rexu i u Domu omladine Beograda mogu se kupiti na blagajnama oba kulturna centra. Detaljne informacije i program manifestacije Dani švajcarske muzike mogu se naći na swissmusicdays.org. (danubeogradu.rs)