Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Gudački kvartet: Muzički randevu 24. oktobra

Gudački kvartet: Muzički randevu 24. oktobra

Koncert iz ciklusa Quartet+1 održaće Gudački kvartet Beogradske filharmonije + Ognjen Popović, u četvrtak, 24. oktobra od 19.00 u sali Beogradske filharmonije.

Svojevrsni muzički randevu inspirisan je romantikom koja snažno prožima dela na programu: Lagani stav za gudački kvartet, Antona Veberna i Kvintet sa klarinetom, Johanesa Bramsa. Publika će tako imati priliku da muzički proživi širok dijapazon različitih emocija – od čežnje, preko dramatičnih potresa, do smirujućeg zaokruženja.

„Kada je 1891. godine završio svoj Kvintet sa klarinetom, u pismu Klari Šuman Brams je napisao: ‘Ionako, sve lepo što napišem si ti!'“ o koncertu za nepopravljive romantike priča Jelena Dragnić, prva violina kvarteta.

Članovi Gudačkog kvarteta su muzičari Jelena Dragnić (prva violina), Vladan Lončar (druga violina), Boris Brezovac (viola) i Aleksandar Latković (violončelo). Posle individualnog obrazovanja i usavršavanja stečenih u Srbiji, Italiji, Francuskoj i Nemačkoj, odlučuju da kulturu zajedničkog muziciranja neguju u orkestru Beogradske filharmonije. Tako, 2011. godine osnivaju Gudački kvartet u okviru orkestra.

Klarinetista Ognjen Popović je diplomirao i magistrirao na Visokoj akademiji za muziku u Minhenu. Koncertirao je širom sveta kao solista, član kamernih sastava, i kao orkestarski muzičar. U Beogradskoj filharmoniji je na mestu prvog klarineta od 2002. godine.

Sledeći muzički sastanak Gudački kvartet imaće sa pijanistkinjom Svetlanom Jovanović-Brezovac, 27. februara 2014. godine. (danubeogradu.rs)

loading...