Naslovna » Izlasci » Izložbe » Institut Servantes: Izložba „Smrt je dozvoljena“
Hose Guadalupe Posada - Smrt je dozvoljena
Hose Guadalupe Posada - Smrt je dozvoljena

Institut Servantes: Izložba „Smrt je dozvoljena“

U Galeriji Instituta Servantes (Čika Ljubina 19) od 1. novembra (19.00) do 5. decembra biće otvorena izložba „Smrt je dozvoljena“ meksičkog majstora slikarstva Hosea Guadalupea Posade. Ulaz je slobodan.

Izložba „Smrt je dozvoljena“ obuhvata 45 grafika ovog poznatog grafičara, ilustratora i karikaturiste sa kraja XIX i početkom XX veka. Njegovi radovi objavljivani su putem dnevne štampe, među kojima su ilustracije za vesti i političke karikature, kao i slike koje je radio kao reklame za komercijalne firme. On je, pre svega, poznat kao tvorac čuvene lobanje Katrine koja se često i danas reprodukuje. Pomenutom karikaturom on je kritikovao život više klase i tadašnji režim Portirija Dijasa.Za dž

Česti motivi na njegovim karikaturama su živopisni i živahni kosturi i lobanje koji plešu, voze bicikl, sviraju gitaru, piju ili nose karnevalske maske. Ove karikature često su objavljivane za Dan mrtvih koji se u Meksiku proslavlja 1. novembra.

Hose Guadalupe Posada (1852–1913) imao je plodan život kao graver i bakropisac. Iza sebe je ostavio više od 15.000 grafika rasutih po knjigama, novinama i posebnim listovima.

Organizatori izložbe su Ambasada Meksika i Institut Servantes. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.