Naslovna » BG špijun » Kristijan Mekbrajd na 16. Pančevačkom jazz festivalu

Kristijan Mekbrajd na 16. Pančevačkom jazz festivalu

Vrhunski kontrabasista, kompozitor, aranžer, predavač, selektor i menadžer, Kristijan Mekbrajd, nastupiće sa svojim trijom u okviru 16. Pančevačkog jazz festivala, koji će se održati u Kulturnom centru Pančeva 11. i 12. novembra.

Drugog festivalskog dana, 12. novembra od 20.30, Kristijan Mekbrajd Trio održaće koncert, a pored poznatog kontrabasiste, trio čine Kristijan Sends (klavir) i Julizis Ovens (bubnjevi).

Već dvadeset godina Kristijan Mekbrajd predstavlja jedno od najznačajnijih imena u svetu džeza. Rođen u Filadelfiji, školovan na njujorškom Džulijardu, Mekbrajd je svirao sa najpoznatijim imenima džeza – Fredijem Habardom, Sonijem Rolinsom, Džej Džej Džonsonom, Čikom Korijom, Herbijem Henkokom i Petom Metinijem.

U svetu R&B muzike dokazao se sjajnim aranžmanima za Ajzaka Hejsa, Čaku Kan, Natali Kol, Lejlu Hetvej, kao i za „kralja soula“ Džejmsa Brauna. Sarađivao je sa Stingom, Karlijem Sajmonom, Donom Henlijem i Brusom Hornsbijem, sastavom Ruts, muzičarima D’Angelo i Kvin Latifa, legendom opere Ketlin Bitl, bas virtuozom Edgarom Mejerom, i sastavima kao što su Šangaj Kvartet i the Sonus Kvartet.

Proslavio se komponovanjem „The Movement, Revisited“ svite u četiri stava posvećene najznačajnijim ljudima Pokreta za ljudska prava – Rozi Parks, Malkomu Eksu, Muhamedu Aliju i Martinu Luteru Kingu Džunioru.

Godine 2000. imenovan je za umetničkog dirktora festivala ”The Jazz Aspen Snowmass Summer Sessions”, a 2005. postavljen za kodirektora Nacionalnog džez muzeja u Harlemu. Iste godine imenovan je za drugog umetničkog direktora džeza Losanđeleske filharmonije.

Decenija i po džeza u Pančevu
Pančevački jazz festival je pokrenut 1998. godine i od tada su u okviru manifestacije nastupali mnogi renomirani svetski izvođači, kao i najcenjeniji džez umetnici domaće scene. Tako je za četrnaest godina postojanja festival ugostio poznata imena kao što su: Mike Stern, Dejv Vekl, Keni Geret, Stejsi Kent, Viktor Bejli, Lin Erijel, Bojan Zulfikarpasić, Hubert Tabs i drugi…

Na festivalu se prostor daje i muzičarima poniklim u Pančevu koje decenijama ima svoju džez publiku i izvođače. Festival najčešće prati i izložba fotografija, a 2008. godine objavljena je publikacija posvećena desetogodišnjici postojanja manifestacije. Umetnički direktor festivala je džez umetnik Dušan Ivanišević, a organizator Kulturni centar Pančeva. (danubeogradu.rs)

loading...