Naslovna » BG svaštara » Književnost » Laguna: Svetislav Basara – Gnusoba
Laguna: Svetislav Basara - Gnusoba
Laguna: Svetislav Basara - Gnusoba

Laguna: Svetislav Basara – Gnusoba

Izdavačka kuća Laguna objavila je roman Gnusoba koji je napisao Svetislav Basara.

Podnaslov romana „Karikatura“ ukazuje na satirični prikaz, kratak i eksplozivan, nas i našeg društva dat kroz dijalog dva glavna lika, Mandarića i Masleše, koji raspravljaju o,, po njima zaludnom, naumu Zorana Đinđića da dovede svoje sunarodnike u kakav-takav red…

Autor u „takozvanoj izjavi“ kaže da glavni junaci romana Gnusobe nisu, kako će se mnogima na prvi pogled učiniti, ličnosti koje se u njemu pojavljuju i koje u njemu govore. „Glavni junak romana je nesputano preterivanje. Mnogima će se, takođe, učiniti da sam u Gnusobi baš preterao sa preterivanjem, ali mislim da nisam dovoljno preterao, jer je – kada je reč o stvarima, ljudima i pojavama o kojima pišem – nemoguće preterati. Novica Milić je, povodom Dugovečnosti rekao da proza ima obavezu da kaže apsolutno sve, pa čak i ono što se ne sme reći. U romanu Gnusoba sam to pokušao, ali nisam rekao ni trećinu“.

Svetislav Basara je za Uspon i pad Parkinsove bolesti dobio Ninovu nagradu za najbolji roman objavljen 2006. godine. Prvi je dobitnik nagrade Fondacije Borislav Pekić. Drame su mu izvođene na mnogim scenama, a knjige prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski, španski i makedonski jezik. (danubeogradu.rs)

loading...