Naslovna » Izlasci » Izložbe » Miroslavljevo jevanđelje na uvid, 24. oktobra
Miroslavljevo jevanđelje
Miroslavljevo jevanđelje

Miroslavljevo jevanđelje na uvid, 24. oktobra

U četvrtak, 24. oktobra od 12.00 do 20.00, u okviru izložbe „Zaveti i poruke. Stefan Nemanja – devet vekova“ biće dostupno na uvid svim zainteresovanim posetiocima Miroslavljevo jevanđelje, najstariji i najvredniji sačuvani srpski ćirilični rukopis, koji se čuva u Narodnom muzeju.

Miroslavljevo jevanđelje je nastalo osamdesetih godina XII veka po narudžbini humskog kneza Miroslava, o čemu govori zapis na poslednjem listu knjige. Knez Miroslav je bio brat raškog velikog župana Stefana Nemanje, čijoj je devetstotoj godišnjici rođenja posvećena aktuelna izložba.

O ovoj jedinstvenoj rukopisnoj knjizi od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, istoga dana od 18.00 predavanje će održati Aleksandra Nitić, kustos srpske srednjovekovne i vizantijske umetnosti u Narodnom muzeju.

O značaju koji prevazilazi lokalnu kulturu svedoči i upisivanje Miroslavljevog jevanđelja u UNESCO-vu Listu svetske kulturne baštine i to registar Sećanje sveta 2005. godine. Upis u ovu listu potvrda je izuzetnog značaja i vrednosti Miroslavljevog jevanđelja, a ujedno i obaveza njegovog očuvanja za dobrobit čovečansva.

Narodna biblioteka Srbije koja je matična ustanova za zaštitu stare i retke knjige, propisala je poseban režim po kojem Miroslavljevo jevanđelje, uz odobrenje Ministarstva kulture i informisanja i saglasnost Narodne biblioteke, može biti izlagano samo deset dana tokom jedne godine. Shodno tome, posle 24. oktobra sledeći termini u kojima će moći da se vidi Jevanđelje biće prvi i poslednji četvrtak u mesecu tokom trajanja izložbe „Zaveti i poruke…“. (danubeogradu.rs)

loading...