Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Njujork Tajms: Preporod kreativnog Beograda
Njujork Tajms - preporod Beograda
Njujork Tajms - preporod Beograda

Njujork Tajms: Preporod kreativnog Beograda

Tokom proteklog vikenda jedna od glavnih vest lista Njujork Tajms (New York Times) bila je „Preporod kreativnog Beograda“ u kome se ističe da je Beogradska nedelja dizajna omogućila sasvim novi pogled na srpsku prestonicu jednom od najuglednijih svetskih medija.

Pozitivne vesti o Srbiji i Beogradu su retke, a pogotovo ako su stručne i analitične. Okvir ovogodišnje međunarodne Beogradske nedelje dizajna (BDW), jedne od najvažnijih svetskih profesionalnih manifestacija kreativnih industrija, poslužio je lucidnim novinarima verovatno najprestižnijih novina na svetu, Njujork Tajmsa, da se inspirišu srpskom kreativnom scenom i prenesu najaktuelnija zapažanja iz domena atraktivnih turističkih ponuda, gastronomije i gostoljubivosti Beograda, kao i pre svega o umetnosti, arhitekturi, dizajnu i razvoju grada, kojeg obeležavaju hrabri novi projekti.

Izjava osnivača BDW- Jovana Jelovca da je „nova generacija Beograđana superotvorena za inovacije i promene“, zaključila je u neverovatno pozitivnom duhu ovaj bogato opremljeni članak na pune tri strane u nedeljnoj reviji „T-magazin“, luksuznom dodatku u boji Njujork Tajmsa, koji je sada već objavljen na blogu, dok se štampano izdanje ovog visokotiražnog magazina pojavljuje na kioscima širom sveta sledećeg vikenda.

Trud BDW-a je utoliko vredniji ako se uzme u obzir da ova neprofitna manifestacija nema bukvalno nikakvu podršku Grada Beograda, kao ni republičkog Ministarstva kulture ili SIEPE, do te mere da je sadašnji Sekretar za kulturu Beograda izjavio da je BDW „nebitna manifestacija“ kao i da „nije dobila nikakve instrukcije da je podrži“, što oslikava sav apsurd aktuelne kulturne politike u gradu, kao i u zemlji.

Prilog o „kreativnom razvoju Beograda“ je, inače, profesionalno mereno, verovatno najvredniji i najpozitivniji članak uglednih stranih medija o našem glavnom gradu u poslednjih tridesetak godina, i samo je poslednji u nizu izveštaja sa BDW-a objavljenih u najvažnijim svetskim medijima kao što su španski ABC, britanski Gardijan i Fajnenšl Tajms, italijanski Il Sole 24 Ore i mnogi drugi. (danubeogradu.rs)