Naslovna » Izlasci » Izložbe » Novi pogledi u kineskoj savremenoj umetnosti
Weng Fen
Weng Fen

Novi pogledi u kineskoj savremenoj umetnosti

Od 15. oktobra do 15. novembra u Muzeju 25. maj (kompleks MIJ, Botićeva 6) biće otvorena izložba Novi pogledi u kineskoj savremenoj umetnosti.

Posle Sofije, Bukurešta i Praga i u Beogradu će biti predstavljena najveća izložba kineske savremene umetnosti u Istočnoj Evropi. Sastavljena je od šezdesetak radova četrdeset autora, predstavnika tri generacije kineskih umetnika, čija dela pripadaju širokom spektru umetničkih izraza, od ulja na platnu, skulptura, fotografija, do video instalacija i dizajna.

U periodu od 1949. do 1976. godine, dominantan umetnički pravac bio je socrealizam. Posle ovog razdoblja usledile su reforme koje donose ubrzanu modernizaciju i otvaranje Kine prema svetu. Kineski umetnici počinju da primenjuju nove umetničke pristupe i da eksperimentišu sa modernim umetničkim izrazima. Novi koncepti, ideje, tehnike i materijali postaju sastavni deo savremene umetničke prakse. Tendencije koje preovlađuju u umetnosti poslednjih decenija su politički pop art i cinični realizam koji odražavaju umetnička promišljanja savremenog sveta.

Wang Guangyi
Wang Guangyi

Danas, kineska savremena umetnost predstavlja važan deo moderne kineske kulture i jedinstvenu silu u svetskoj umetnosti. O globalnoj ekspanziji kineske umetnosti tokom poslednjih decenija govore i podaci da je tokom devedesetih godina prošlog veka u Pekingu postojalo pet galerija savremene umetnosti, dok ih danas ima nekoliko stotina. Na svetskom tržištu umetnina radovi kineskih umetnika dostižu najviše cene. Podrška umetnosti i kulturi je među najvažnijim prioritetima kineske državne politike.

Izložba u Muzeju istorije Jugoslavije jedna je od prvih aktivnosti u povezivanju kultura i podsticanju saradnje između Srbije i Kine, u okviru potpisanog Programa saradnje u oblasti kulture i umetnosti između Ministarstva kulture Narodne Republike Kine i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za period 2013-2016.

Za razumevanje izložbe Novi pogledi u kineskoj savremenoj umetnosti neće biti potreban prevodilac: dovoljno je setiti se kineske poslovice da „slika govori više od reči“.

Kustos izložbe je Šin Dong Čeng.

Izložba će biti otvorena svakoga dana osim ponedeljka od 10.00 do 18.00. (danubeogradu.rs)

loading...