Naslovna » Izlasci » Obeležavanje Svetskog dana spine bifide
Udruženje HISBAS - logo
Udruženje HISBAS - logo

Obeležavanje Svetskog dana spine bifide

Povodom obeležavanja Svetskog dana spine bifide, u petak, 25. oktobra od 17.00, na drugom spratu šoping-mola Delta City, biće organizovana akcija pod sloganom „U mom kraju ja sam neko, u mom kraju ja sam zmaj“ sa ciljem podizanja svesti o bolesti i prizanju podrške osobama koje žive sa spinom bifidom.

Spina bifida je naziv za rascep kičmenog stuba koji nastaje kao posledica njegovog nepotpunog razvoja u toku trudnoće i prouzrokuje manja ili veća oštećenja kičmene moždine. Oko 400.000 dece širom sveta godišnje se rodi sa ovim oštećenjem tako da je neophodno i našoj javnosti pružiti informacije o značaju obogaćivanja brašna folanom, kao jednom od najboljih vidova prevencije.

Ovogodišnju akciju obeležiće muzika, zabava i druženje prisutnih u Delta City-ju. Polaznici MMI Rok Akademije će „male zmajeve“, decu koja žive sa spine bifidom, uveseljavati dobrom muzikom u njihovom izvođenju, a takođe, podršku će im pružiti i vaterpolisti Crvene zvezde. Za dobru zabavu biće zaduženi i brojni animatori.

U sklopu akcije biće organizovana i prodajna izložba radova mladih umetnika, a sva prikupljena sredstva biće donirana Udruženju „HISBAS“ čiji je cilj i zadatak da poboljša kvalitet života osoba sa spinom bifidom i hidrocefalusom, da utiče na smanjenje broja novorođenčadi sa ovim stanjima edukacijom i primarnom prevencijom, kao i da pruži psihosocijalnu podršku ovim osobama i njihovim porodicama.

„Svima je potrebna podrška. Svako dete, svaki čovek ima pravo na mesto u životu i društvu. Onima kojima su od rođenja postavljeni teži uslovi u životnim utakmicama, ta podrška i pomoć znače mnogo više. Zato ćemo i ovog 25. oktobra, na Svetki dan spine bifide pokazati da smo tu za one kojima smo potrebni i da smo spremni da učinimo sve da se što manje dece rađa sa takvim problemom“, istakla je Ivana Trbojević, predsednica Udruženja i dodala: „Ovogodišnji slogan akcije jasno govori o našoj rešenosti da uverimo i decu i njihove roditelje da se vredi boriti i da su mnogi ciljevi dostižni“.

Tradicionalno obeležavanje Svetskog dana spina bifide, u šoping-molu Delta City, i ove godine podržaće McDonalds koji će obezbediti posluženje za decu. (danubeogradu.rs)